Lagana dnevna torta
Biskvit: 30 dag brašna
8 jaja
20 dag šećera
1 vanilin šećer
naribana limunova korica
10 dag maslaca
Sirup: 10 žlica šećera
2,5 dl vode
sok 1/2 limuna
25 dag džema od malina ili nekog drugog džema kiselkastog okusa
5 dl vrhnja za šlag
Priprema: Kalup za tortu, promjera 26-28 cm, namastite maslacem i pospite brašnom pa pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Na pari u velikoj posudi 8-10 minuta miksajte jaja, šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne naraste velika i čvrsta. Maknite s pare pa lagano umiješajte brašno i limunovu koricu te ohlađeni otopljeni maslac. Stavite u kalup i pecite 25-30 minuta dok se biskvit ne odvoji od stijenki kalupa i ne dobije zlatno-smeđu boju. Za preljev prokuhajte vodu sa šećerom i limunom po ukusu dok se ne pretvori u sirup pa je rashladite.
Ohlađeni biskvit razrežite na pola i bogato natopite ohlađenim sirupom. Namažite donju polovicu džemom, potom tučenim vrhnjem za šlag. Poklopite gornjom polovicom biskvita i premažite šlagom ili samo pospite šećerom u prahu. Ova će vas torta osvježiti i odmoriti od teške blagdanske kuhinje. Najbolje ju je jesti isti dan kad je napravljena
Oznake: Torte
<< Početna stranica