Ledena čokoladna torta
Za 10 osoba
Biskvit: 6 žumanaca + 6 bjelanaca
15 dag šećera
15 dag brašna
Krema: 7,5 dag šećera
0,25 dl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag čokolade za kuhanje
2,5 dag tučenog slatkog vrhnja
Čokoladna ocaklina: 20 dag čokolade za kuhanje
5 dag šećera glukoze
1 dl slatkog vrhnja
Priprema: Za biskvit istucite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanca, lagano primiješajte brašno. Ulijte na lim prekriven papirom za pečenje u tankom sloju (oko 1 cm debljine). Pecite 8 do 10 minuta na 220 stupnjeva. Za kremu od šećera i vode skuhajte sirup na 121 stupnju kako bi se uklonila svaka opasnost od salmonele. Žumanca i cijela jaja mutite dok se ne zapjene, dodajte šećerni sirup i na 40 stupnjeva otopljenu čokoladu pa miješajte dok se ne ohladi. Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
U kalup stavite biskvit, natopite ga rumom (alkohol sprečava da se biskvit zamrzne!) pa smjesu ulijte u kalup. Stavite u hladnjak na 12 sati. Prelijte čokoladnom ocaklinom koju ste pripremili tako da ste čokoladu nasjeckali na sitne komadiće, stavili u posudu i dodali glukozu. Potom skuhajte vrhnje, ulijte ga u čokoladu pa miješajte dok se ne ohladi i ocaklina je spremna.
Oznake: Torte
<< Početna stranica