Recepti za kolače

16 siječnja, 2012

Kikiriki fantazija




Prhlo tijesto: 15 dag maslaca
8 dag kikirikija
8 dag šećera
1 jaje
20 dag oštrog brašna
5 dag škrobnog brašna Gussnel Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žličica Praška za pecivo Dolcela

Karamel: 8 dag šećera u prahu
2,5 dl vrhnja za šlag
5 dag maslaca
15 dag kikirikija

Čokoladni preljev: 10 dag čokolade za kuhanje
20 dag mliječne čokolade
2,5 dl vrhnja za šlag
2-3 žlice limunova soka

Priprema: Od brašna, Gussnela, praška za pecivo, maslaca narezanog na listiće, jaja, mljevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera izradite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena. Nakon toga valjkom razvaljajte tijesto, stavite ga u namazan i pobrašnjen lim veličine 30x35 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta.Za to vrijeme pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatno-žutu boju.Posudu maknite s vatre, dodajte maslac, zatim vrhnje, koje morate dodavati polako, uz stalno miješanje. Promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte kikiriki. Karamel malo ohladite pa izlijte na ispečenu i ohlađenu podlogu od prhkog tijesta.Mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komade i otopite na pari. Slatko vrhnje stavite da zakuha pa ga prelijte po rastopljenoj čokoladi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok.Čokoladni preljev prelijte preko karamela s kikirikijem, ostavite da se ohladi i poslužite narezanog na male kockice.

Oznake: