Katarinin kolač
Biskvitno tijesto.
Prvi biskvit: 5 jaja
5 žlica šećera
3 žlice brašna
8 dag mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
Drugi biskvit: 5 bjelanaca
5 žlica šećera
3 žlice brašna
10 dag grožđica
8 dag sjeckanih oraha
1/2 praška za pecivo
Nadjev: 5 dl mlijeka
5 žumanjaca
6 žlica gustina
15 dag šećera
15 dag margarina
Priprema prvog biskvita: Žumanjca i šećer pjenasto ismješati. Bjelanca izraditi u čvrsto snijeg. Stalnim mješanjem u žumanjaca naizmjenično dodavati brašno, snijeg od bjelanaca, mlijevene orahe i prašak za pecivo. Izliti u oblik. Peći 15-20 minuta na temperaturi od 200*C.
Priprema drugog biskvita: Drugi biskvit pripraviti i peći na isti način kao i prvi. Jedina je razlika što umjesto mljevenih oraha treba umiješati sjeckane orahe i grožđice.
Nadjev: Mlijeko prokuhati. Smanjiti temperaturu i, stalnim miješanjem, dodavati prehodno umučena žumanjca, gustin i šečer. Kad se smijesa zgusne i sjedini, skloniti s vatre i ohladiti. U ohlađeno dodati dobro izrađeni margarin. Nadjev podijeliti u dva dijela.
Redosljed izrade: 1. Prvi biskvit namazati nadjevom.
2. Preklopiti drugim biskvitom.
3. Namazati nadjevom.
4. Izrezati u prutiće ili kockice.
Neposredno prije uporabe brašno je potrebno prosijati. Umijesto brašna, u neke nadjeve je bolje umiješati gustin.
Oznake: Kremasti Kolaci
<< Početna stranica