Recepti za kolače

18 veljače, 2010

Sače

Dizano tijesto.

Tijesto: 2 jaja
2 žumanca
10 dag šećera
60 dag brašna
10 dag margarina
3,5 dl mlijeka
Na vrh noža soli
Naribana korica od 1 limuna
1 vanilin-šećer
2 dag sviježeg kvasca

Dorada: 10 dag. Margarina
25 dag marmelade

Ukras: 10 dag šećera u pragu

Priprema tijesta: jaja, žumanjca i šećer pijenasto izmiješati. U brašno dodati pjenasto izmiješana jaja, rastopljeni margarin, mlijeko, sol, naribanu limunovu koricu, vanilin-šećer i nadignuti kvasac. Umijesiti mekano glatko tijesto. Ostaviti 1 sat na toplome da se nadiže.

Redoslijed izrade: 1. Radnu plohu posuti brašnom.
2. Razvaljati tijesto na oko 1/2 cm debljine.
3. Rezati pravokutnike.
4. U svaki staviti žličicu marmelade.
5. Saviti i staviti u namazan oblik
( na rezanu stranu ).
6. Savijene pravokutnike premazati rastopljenm
margarinom.
7. Složiti jedan do drugoga i pokriti.
8. Ostaviti još pola sata da se nadižu
9. Peći na temperaturi od 200*C, tako dugo dok se
krajevi ne počnu odgajati jedan od drugoga.
10. Nakon pečenja, saće ostaviti nekoliko minuta u obliku, a zatm odgajati i slagati na tanjur.
11. Vrućine kolač posuti šećerom.

Obavijest: Za dizano tijesta može se upotrjebiti sviježi ili suhi kvasac. Kako bi kvasac brže nabujao, treba ga staviti na toplo mjesto i prekriti ubrusom. Takva tijesta treba staviti peći u toplu pećnicu. Peći ih na teperaturi od 190*C - 210*C.

Oznake: