Recepti za kolače

18 veljače, 2010

Orahnjača

Dizanog tijesto

Tijesto: 60 dah glatkog brašna
25 dah margarina
2 žlice ulja
2 jaja
6 dah šećer
1 ulica meda
2 dl mlijeka
Na vrh niža soli
1 vrećica istant kvasac

Nadjev: 40 dah mlijevenih oraha
3 dl mlijeka
2 žlice meda
7 žlica šećer
Marijana korica 1 limuna
1 žličica cimera
2 žlice ruka

Ukras: 10 dah šećer u pragu

Priprema tijesta: Brašno, izmrvljeni margarina, ulje, jaja, šećer i med izmiješamo. U mlakom mlijeku razmutiti sol i kvasac. Iliti u utubljene u brašnu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 60 min. Tijesto kratko premijestiti i razdvojiti na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljati 1 cm.

Nadjev: Mlijevene orahe preliti vrelim mlijekom. Dodati med, šećer, limunovu koricu, cimer i rum. Miješati dok se ne sijedini. Ohladiti.

Redoslijed izrade: 1. nadjev namazati po cijelom tijestou.
2. Smotati u dvije savijače.
3. Posložiti jednu do druge u nauljeni i brašnom posuti oblik.
4. Peći 40 min na temperaturi od 190*C.
5. Vruće orahnjače posuti šećerom u pragu.

Oznake: