Recepti za kolače

18 veljače, 2010

Margalitela

Biskvit: 6 jaja
6 žlica šećera
2 žlice brašna
1/2 vrečice praška za pecivo
6 žlica mljevenih oraha

Nadjev od oraha: 22 dag mlijevenih oraha
20 dag šećera
1 kavena šalica vručeg mlijeka
2 žlice ruma

Nadjev od jaja: 3 jaja
6 žlica šećera
3 vanilin-šećera
4 žlice brašna
5 dl mlijeka
25 dag maslaca

Ukras: 5 dl slatkog vrhnja

Priprema biskvita: Žumanca i šećera dobro izmješati. Pomiješati brašno s praškom za pecivo. U žumanca naizmjenično dodavati snijeg od bjelanjaca, mlijevene orahe i brašno. Smijesu uliti u lim obloženim masnim papirom i pečemo oko 20 min na temperaturi od 180*C. Kad je biskvit pečen, pažljivo ga staviti na vlažni kuhinski ubrus, odstraniti masni papir i, pomažuči se kuhinskim ubrusom saviti u roku.

Priprema nadjeva od oraha: Izmiješati mljevene orahe i šećer. Preliti ih vrućim mlijekom i rumom. Pomiješati.

Priprema nadjeva od jaja: Dobro izmiješati jaja sa šećerom, vanilin-šećerom i brašnom. Dobivenu smijesu umiješati u vruće mlijeko. Kuhati na pari. Kad se nadjev zgusne, skloniti s pare i ohladiti. U ohlađeno dodati dobro izrađen maslac. Sjediniti.

Redosljed izrade: 1. Ohlađeni biskvit premazati nadjevom od oraha.
2. Saviti u rolat.
3. Izrezati ga na 21 komad.
4. Na podlogu za torte složiti 7 komada izrađenog rolata, jedan u sredini, a šest komada uokolo, u obliku cvijeta.
5. Premazati nadjevom od jaja.
6. Na tome ponovno slagati komade rolata, na isti način, u tri Kata.
7. Cijelu tortu premazati i ukrasiti tečenim slatkim vrhnjem.

Oznake: