Recepti za kolače

21 listopada, 2011

Dundee cake




Tijesto:
25 dag maslaca
15 dag nerafiniranog žutog šećera
srž jedne vanilije
malo soli
0,2 dl ruma
6 jaja
35 dag brašna
2 žličice praška za pecivo
40 dag grožđica
5 dag mljevenih badema
10 dag ušećerene limunove korice narezane na kockice

Ocaklina: 2 žlice šećera
3 žlice vode


Priprema: Izmiješajte maslac i šećer, dodajte vaniliju, sol i rum, umiješajte jedno po jedno jaje pa pjenasto umutite. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa ih pomiješajte s grožđicama, mljevenim bademima i ušećerenom limunovom koricom. Žlicu po žlicu umiješajte u smjesu s jajima. Ulijte u kalup, promjera 26 cm, obložen papirom za pečenje, poravnajte površinu i ukrasno posložite polovice badema. Pecite na srednjoj rešetki 60 do 80 minuta na 180 stupnjeva. Ispečeni kolač ostavite da se hladi na rešetki. Masni papir ne odstranjujte do rezanja. Iskrenite kolač i sa strane ga premažite marmeladom od marelica, a odozgo prelijte ocaklinom koju napravite tako da kuhate šećer u vodi 2-3 minute dok se do kraja ne otopi.

Oznake: