Recepti za kolače

29 listopada, 2007

Kocke s makom i sirom

Kocke s makom i sirom

Tijesto: 20 dag margarina
50 dag brašna
20 dag šećera
1/2 praška za pecivo
1 jaje
sol

Nadjev od maka:
50 dag mljevenog maka
5 dl mljeka
20 dag šećera
1 žličica cimeta
8 dag gustina
2 jaja
4 žlice ulja

Nadjev od sira:
1 neprskani limun
2,5 dl mljeka
30 dag šećera
5 dag margarina
3 jaja
4 dag gustina
75 dag svježega
kravljeg sira

Priprema tijesta: Promješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrvti margarin. Dodati jaje,šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdjeliti u dva djela, te polovicu staviti u zamrzivač,a polovicu tjesta u hladionik.

Priprema nadjeva od maka: Zagrijati mljeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmučene žumanjke, a u ohlađeno snjeg od bjelanjaka.

Priprema nadjeva od sira: Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Primješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snjeg od bjelanjka.

Postupak: Tijesto iz hladionika razvaljati u veličininamaštenog i pobrašnjenog lima 32x40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolaš i sve zajedno peći na 175 *C oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.

Oznake: