Recepti za kolače

27 svibnja, 2010

Blagdanska kapljica



Tijesto: 4 jaja
20 dag šećera
20 dag brašna
2 dl ulja
1 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
3 jabuke
10 dag mljevenog rogača
10 dag grožđica

Ocaklina: gotova čokoladna ocaklina

Priprema kolača:
Od navedenih sastojaka izmiješajte biskvitno tijesto, ulijte ga u plitki kalup i stavite peći 30 minuta na 200 stupnjeva. Kad se ispeče, ostavite ga da se ohladi pa izrežite oblike po želji i prelijte čokoladnom ocaklinom ili samo pospite mljevenim šećerom.
Možete ih ukrasiti i marcipanom.

Oznake:

Blak & white cake



za 2 osobe

Holip masa: 10 dag maslaca
10 dag brašna
10 dag šećera u prahu
2 bjelanca
5 dag kakaa

Čokoladna krema: 2,5 dl mlijeka
7,5 dag šećera
4 žumanca
1 dl slatkog vrhnja
10 dag čokolade
1,5 dl slatkog vrhnja

Priprema:
Prvo napravite kremu tako da na pari skuhate sve sastojke osim slatkog vrhnja, koje umiješajte kasnije kad se krema ohladi. Dok se krema hladi, izmiješajte sve sastojke za holip masu, osim čokolade, koju stavite na kraju u polovicu smjese koju ste odvojili. Na papiru za pečenje ispecite male dukate od holip mase: polovicu običnih, polovicu čokoladnih.
Kolač slažite tako da prvo složite u krug dukate od holipa u kombinaciji bijelo-crno, pa ih pošpricajte najprije čokoladnom kremom, potom tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite niz još jedanput te na kraju završite s dukatima.

Oznake:

26 svibnja, 2010

Bijele praline



Sastojci: 5 dl slatkog vrhnja
70 dag bijele čokolade
10 dag maslaca
malo likera od kave

Priprema: Zavrijte vrhnje, dodajte 50 dag čokolade, maslac i liker. Rashladite, oblikujte kuglice i prelijte ocaklinom od ostatka čokolade.

Oznake: