Recepti za kolače

28 prosinca, 2007

Kocke od piškota

Tijesto: 2 žlice meda
10 dag šećera
1 jaje
5 dag margarina
3 žlice mlijeka
35 dag brašna
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

Krema: 5 dl mlijeka
2 vanilic šećea
2 žlice gustina
5 žlice brašna
25 dag margarina
30 dag šećera u prahu

Glazura: 10 dag čokolade
2 žlice šećera
2 žlice mlijeka
3 kapi ulja

Priprema tijesta: Kuhati na pari šećer, med, jaja, margarin i mlijeko da se rastope. U vruće umiješati brašno, prašak za pecivo i kakao, te zamijesiti tijesto. Podijeliti i ispeći 2 kore na preokrenutom limu.

Priprema kreme: Vanilin šećer, gustin i brašno razmutiti u malo mlijeka i ukuhati u ostalo mlijeko, a u ohlađeno dodati margarin pjenasto izrađen sa šećerom u prahu. Po želji dodati malo ruma ili limunova soka.

Priprema glazure: Na pari rastopiti čokoladu sa šećerom, mlijekom i uljem.

Postupak: Položiti koru na pladanj za posluživanje i premazati polovicom pripremljene kreme. Na kremu složiti piškote namočene u rum razrijeđen vodom, premazati ih ostatkom kreme i poklopiti drugom kremom. Cijeli kolač preliti glazurom od čokolade.

Oznake:

27 prosinca, 2007

Kolutići i Srca od marmeladom

Kolutići  i Srca od marmeladom

Tijesto: 30 dag oštrog brašna
10 dag šećera
15 dag margarina
2 male žlice praška
za pecivo
1 vrećicu vanilin
šećera
1 jaje

Priprema tijesta: Umijesite prhlo tijesto. Sasvim tanko razvaljajte, izrežite kolutići i srca, i to polovicu s rupicom u sredini. Složite u lim i pecite oko 10 minuta na 200*C. Kolutiće i srca s rupicom umačite u šećer u prahu, a cijele kolutoće i srca premažite marmeladom s malo ruma. Poklopite kolutićima i srca s rupicama.

Oznake:

23 prosinca, 2007

Švedske košarice

Tijesto: 25 dag brašna
20 dag margarina
5 žlica šećera
1/2 praška za pecivo
2 žumanjaka
4 žlice vrhnja
1 vanilin šećer
mlijeko po potrebi

Nadjev: 2 jaja
5 žlica šećera
5 dag rastopljenog
margarina
10 dag mljevenih
oraha

Priprema kolača: Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Obložite kalupiće u obliku košarica, napunite nadjevom i ispecite.
Pečene košarice izvadite iz kalupića i svaku prelijte sa 2 žlice mlijevenog šećera skuhanih na laganoj vatri s nekoliko kapi limuna i 2 žlice vode. Košarice možete ukrasiti i polovicama oraha ili lješnjaka.

Oznake: