Recepti za kolače

08 prosinca, 2012

Kukuruzne šnite






















SASTOJCI:

Suhi: 2 šalice kukuruzne krupice
1/2 šalice brašna tipa 850
1/2 šalice graham brašna
1/2 žličice soli
1 žlica praška za pecivo
1 šalica krupno narezanih lješnjaka
1/2 šalice suhog ribizla ili nekog drugog suhog voća
1 žličica kurkume

Tekuči: 1/2 šalice ulja
1 šalica zobenog mlijeka
1,5 šalice jabučnog soka

Svi sastojci mogu se pronaći u bio&bio trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite dva kalupa za kruh (20 cm x 9 cm). U zdjeli dobro pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke. Ulijte smjesu tekućih u smjesu suhih sastojaka i dobro pomiješajte. Neka vas ne zbuni što je smjesa prilično rijetka, tako treba biti. Stavite kalupe u pećnicu i pecite 50 minuta ili dok korica ne postane zlatno-žuta. Ostavite da se ohladi pa režite na šnite.

 šalica - čajna šalica od 2 do 2,2 dl

Oznake:

Kuglof s jabukama






















Sastojci: 1 svježi kvasac
10 dag šećera
25 dag brašna
5 dag Škrobnog brašna Gussnel
10 dag maslaca
1 žličica naribane limunove korice
2 dl mlijeka
1 Vanilin šećer Dolcela
4 žumanca
1 žličica cimeta
13 dag naribanih jabuka (kiselih)
2 žlice mljevenih badema
1 žlica krušnih mrvica
1 Krema za torte Dolcela
3,5 dl mlijeka
11 dag maslaca


Priprema: Svježi kvasac izmrvite u manjoj zdjelici, dodajte mu pola žličice šećera i oko 50 ml toplog mlijeka. Ostavite stajati na toplom oko 10 minuta. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Postupno umiješajte žumanca i naribanu limunovu koricu. Naribane jabuke pomiješajte s cimetom, bademima, krušnim mrvicama pa ih dodajte mješavini s maslacem i žumancima. Na kraju dodajte brašno, Gussnel, kvas i preostalo toplo mlijeko. Kalup za kuglof dobro namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama pa istresite smjesu za kuglof i ostavite uzdizati na toplom oko 30 minuta. Kuglof pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Za kremu sadržaj vrećice za pripremu kreme za torte uspite u hladno mlijeko. Miješajte električnim mikserom oko tri minute, zatim dodajte omekšani maslac i nastavite miksati još oko minutu.
Pečeni i ohlađeni kuglof prerežite na 3-4 dijela. Svaki list premažite pripremljenom kremom. Preostalom kremom ispunite sredinu kuglofa. Stavite ga na tanjur za posluživanje i hladite oko sat vremena. Nakon toga narežite i poslužite.

Oznake:

Kruškice od marcipana
















Sastojci: 10 dag smokvi
7 dag grožđica
5 dag mljevenih oraha
10 dag badema
2-3 žlice meda
10 dag marcipana


Priprema: Sitno nasjeckajte smokve i grožđice, zdrobite bademe te dodajte mljevene orahe i med. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Dok se masa steže, razvaljajte marcipan. Od mase oblikujte kruškice pa ih obložite marcipanom. Na kraju stavite peteljku od kruške ili jabuke.

Oznake:

Krustada od badema i marelica


















Sastojci: Za prhko tijesto:
30 dag brašna tipa T-1100
20 dag maslaca
10 dag smeđeg šećera
3 g pšeničnih klica
1 jaje
1/2 vanilin šećera
1/2 praška za pecivo 

Prvi nadjec: 12,5 dag maslaca
12,5 dag šećera
4 žumanca + 4 bjelanca
1/2 vanilin šećera
naribana korica 1 neprskanog limuna
12,5 dag mljevenih badema

Drugi nadjev: 1 - 2 staklenke kompota od marelica
1 vrećica voćnog preljeva

Ukras: naribani bademi


Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto pa ga razvaljajte i stavite u namašćen i pobrašnjen kalup za krustade. Za nadjev pjenasto izmiješajte maslac, šećer, žumanca, vanilin šećer i limunovu koricu pa dodajte mljevene bademe i tučena bjelanca. Sve lagano izmiješajte pa izlijte na prhko tijesto i pecite 40 minuta na 160 stupnjeva. Na ohlađenu krustadu rasporedite marelice iz kompota, prelijte voćnim preljevom i ukrasite naribanim bademima.


Oznake: