Recepti za kolače

30 studenoga, 2011

Kesten pire s mausseom od jagoda




za 4 osobe:

Sastojci: 10 dag kora za vučeno tijesto
60 dag kesten pirea
0,2 dl ruma
3 dl slatkog vrhnja
2 dag maslaca
13 dag šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
25 dag jagoda
10 dag čokolade

Priprema: Ispecite kore od vučenog tijesta, i to tako da ih prvo izrežete u jednake kocke te po dvije stavljate peći u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva.
Na kore istisnite kesten pire u koji ste dodali rum, 1 dl tučenog slatkog vrhnja i 10 dag usitnjenog šećera. U sredinu kesten pirea dodajte mousse od jagode i ukrasite topljenom čokoladom.
Za mousse od jagode na pari istucite žumanca s polovicom preostalog šećera. Kad se stegnu, ostavite smjesu da se ohladi. Za to vrijeme stucite bjelanca sa šećerom. Sve dodajte u kuhana žumanca pa u smjesu lagano umiješajte na sobnoj temperaturi otopljeni maslac i ostatak šlaga. Na kraju dodajte sok od svježe smiksanih i propasiranih jagoda.

Oznake:

29 studenoga, 2011

Keksi s bademima





Sastojci: 15 dag brašna tipa 850
15 dag dinkel brašna
25 dag mljevenih badema
1 žlica praška za pecivo
15 dag bio margarina Vitaquelle
1,5 šalica rižina slada
1 prstohvat soli
carobela s lješnjacima (namaz od rogača - trgovine bio&bio)



Priprema: Zamijesite tijesto od svih sastojaka osim carobele pa ostavite da odstoji u hladnjaku sat vremena. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini pa uz pomoć kalupića izrezujte blagdanske motive. Pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Zagrijte carobelu pa umačite u nju polovicu keksa i ostavite da se ohladi i stisne.

Oznake:

28 studenoga, 2011

Keksi od bučinih sjemenki




Tijesto:
20 dag brašna
20 dag mljevenih badema
1 žličica cimeta
20 dag maslaca
malo soli
1 jaje


Nadjev: 1 dl slatkog vrhnja
12 dag meda od kestena (ili nekog drugog meda po želji)
12 dag maslaca
50 dag mljevenih bučinih sjemenki (preporučujemo zelene, a ne crne)


Priprema: Od navedenih sastojaka u posudi zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na debljinu 0,5 cm, stavite na namašćen i pobrašnjen lim veličine 40x30 cm te pecite 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva.
Ispečeni topli list premažite prethodno pripremljenim nadjevom. A za nadjev prokuhajte slatko vrhnje, med i maslac pa u smjesu dodajte bučine sjemenke i sve dobro promiješajte.
Kad ste stavili sav nadjev, vratite u pećnicu. Pecite još 10 minuta. Gotov kolač režite na uske prutiće kako bi se doimali kao keksi.

Oznake:

27 studenoga, 2011

Katarina ploške





Za 1. tijesto: 8 jaja
8 žlica šećera
8 žlica mljevenih oraha
3 žlice brašna

Za 2. tijesto: 5 bjelanaca
20 dag šećera
15 dag oraha
5 dag grožđica
5 dag suhih smokava ili žele bombona
4 žlice brašna
2 žlice ulja

Za kremu: 2 jaja + 5 žumanaca
25 dag šećera
2 vanilin šećera
25 dag margarina

Za ukras: malo mljevenih oraha


Priprema: Dobro umutite sastojke za prvo tijesto pa ga podijelite na dva dijela i u namašćenom i pobrašnjenom limu ispecite list po list dva tanka biskvita. Pecite otprilike 15 minuta na 180 stupnjeva.
Za 2. tijesto bjelanca sa šećerom istucite u čvrsti snijeg pa dodajte nasjeckane orahe i suho voće ili žele bombone. Umiješajte brašno i ulje pa stavite peći u namašćen i pobrašnjen lim 15 minuta na 180 stupnjeva.
U međuvremenu za kremu lupajte na pari 5 žumanaca i 2 cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Smjesa mora biti gusta. Ostavite da se ohladi pa dodajte margarin i pjenasto izradite.
Slažite sljedećim redoslijedom: prvo tijesto, krema, drugo tijesto, krema i na kraju prvo tijesto. Pospite mljevenim orasima.

Oznake: