Recepti za kolače

20 veljače, 2010

Katarinin kolač

Biskvitno tijesto.

Prvi biskvit: 5 jaja
5 žlica šećera
3 žlice brašna
8 dag mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo

Drugi biskvit: 5 bjelanaca
5 žlica šećera
3 žlice brašna
10 dag grožđica
8 dag sjeckanih oraha
1/2 praška za pecivo

Nadjev: 5 dl mlijeka
5 žumanjaca
6 žlica gustina
15 dag šećera
15 dag margarina

Priprema prvog biskvita: Žumanjca i šećer pjenasto ismješati. Bjelanca izraditi u čvrsto snijeg. Stalnim mješanjem u žumanjaca naizmjenično dodavati brašno, snijeg od bjelanaca, mlijevene orahe i prašak za pecivo. Izliti u oblik. Peći 15-20 minuta na temperaturi od 200*C.

Priprema drugog biskvita: Drugi biskvit pripraviti i peći na isti način kao i prvi. Jedina je razlika što umjesto mljevenih oraha treba umiješati sjeckane orahe i grožđice.

Nadjev: Mlijeko prokuhati. Smanjiti temperaturu i, stalnim miješanjem, dodavati prehodno umučena žumanjca, gustin i šečer. Kad se smijesa zgusne i sjedini, skloniti s vatre i ohladiti. U ohlađeno dodati dobro izrađeni margarin. Nadjev podijeliti u dva dijela.

Redosljed izrade: 1. Prvi biskvit namazati nadjevom.
2. Preklopiti drugim biskvitom.
3. Namazati nadjevom.
4. Izrezati u prutiće ili kockice.

Neposredno prije uporabe brašno je potrebno prosijati. Umijesto brašna, u neke nadjeve je bolje umiješati gustin.

Oznake:

18 veljače, 2010

Orahnjača

Dizanog tijesto

Tijesto: 60 dah glatkog brašna
25 dah margarina
2 žlice ulja
2 jaja
6 dah šećer
1 ulica meda
2 dl mlijeka
Na vrh niža soli
1 vrećica istant kvasac

Nadjev: 40 dah mlijevenih oraha
3 dl mlijeka
2 žlice meda
7 žlica šećer
Marijana korica 1 limuna
1 žličica cimera
2 žlice ruka

Ukras: 10 dah šećer u pragu

Priprema tijesta: Brašno, izmrvljeni margarina, ulje, jaja, šećer i med izmiješamo. U mlakom mlijeku razmutiti sol i kvasac. Iliti u utubljene u brašnu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 60 min. Tijesto kratko premijestiti i razdvojiti na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljati 1 cm.

Nadjev: Mlijevene orahe preliti vrelim mlijekom. Dodati med, šećer, limunovu koricu, cimer i rum. Miješati dok se ne sijedini. Ohladiti.

Redoslijed izrade: 1. nadjev namazati po cijelom tijestou.
2. Smotati u dvije savijače.
3. Posložiti jednu do druge u nauljeni i brašnom posuti oblik.
4. Peći 40 min na temperaturi od 190*C.
5. Vruće orahnjače posuti šećerom u pragu.

Oznake:

Krafne (Pokladnice)

Dizano tijesto.

Tijesto: 1 kg brašna
1 kavena šalica ulja
1 kavena šalica šećera
Na vrh noža soli
2 žlice ruma
Naribana korica od 1 limuna
1 vanilin-šećer
2 jaja
5 dl mlijeka
4 dag sviježeg kvasca

Izrada: 8 dl ulja

Nadjev: 20 dag marmelade ili čokolade po ukusu

Ukras: 10 dag šećera u pragu

Priprema tijesta: U brašno dodati ulje, šećer, sol, rum, limunovu koru, vanilin-šećer i jaja. Zamijesiti. Dodati mlijeko. Dalje mijesiti i pri kraju dodati nadignuti kvasac. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti na toplome mjestu da otpočine 40 min.
Razvaljati na debljinu od 1 cm. Čašom izrezivati krugove. Poslagati ih na masni papir, pokriti nailonom i ostaviti na toplome mjestu da utrostuče obujam.

Redosljed izrade: 1. U fritezi zagrijati ulje dok ne uzavre.
2. Smanjiti temperaturu štednjaka.
3. Lopaticom stavljati krugove tijesta u ulje.
4. Poklopiti fritezu.
5. Peći dok donji dio krafni ne dobije zlatnu boju.
6. Okrenuti krafne.
7. Ostaviti nepoklopjeno. Peći dok ne požute i dok
Se ne pojavi svijetla crta po sredini.
8. Izvaditi ih i, u još tople, špricom utisnuti marmeladu ili čokoladu.
9. Posuti šećerom u pragu.

Oznake:

Sače

Dizano tijesto.

Tijesto: 2 jaja
2 žumanca
10 dag šećera
60 dag brašna
10 dag margarina
3,5 dl mlijeka
Na vrh noža soli
Naribana korica od 1 limuna
1 vanilin-šećer
2 dag sviježeg kvasca

Dorada: 10 dag. Margarina
25 dag marmelade

Ukras: 10 dag šećera u pragu

Priprema tijesta: jaja, žumanjca i šećer pijenasto izmiješati. U brašno dodati pjenasto izmiješana jaja, rastopljeni margarin, mlijeko, sol, naribanu limunovu koricu, vanilin-šećer i nadignuti kvasac. Umijesiti mekano glatko tijesto. Ostaviti 1 sat na toplome da se nadiže.

Redoslijed izrade: 1. Radnu plohu posuti brašnom.
2. Razvaljati tijesto na oko 1/2 cm debljine.
3. Rezati pravokutnike.
4. U svaki staviti žličicu marmelade.
5. Saviti i staviti u namazan oblik
( na rezanu stranu ).
6. Savijene pravokutnike premazati rastopljenm
margarinom.
7. Složiti jedan do drugoga i pokriti.
8. Ostaviti još pola sata da se nadižu
9. Peći na temperaturi od 200*C, tako dugo dok se
krajevi ne počnu odgajati jedan od drugoga.
10. Nakon pečenja, saće ostaviti nekoliko minuta u obliku, a zatm odgajati i slagati na tanjur.
11. Vrućine kolač posuti šećerom.

Obavijest: Za dizano tijesta može se upotrjebiti sviježi ili suhi kvasac. Kako bi kvasac brže nabujao, treba ga staviti na toplo mjesto i prekriti ubrusom. Takva tijesta treba staviti peći u toplu pećnicu. Peći ih na teperaturi od 190*C - 210*C.

Oznake:

Margalitela

Biskvit: 6 jaja
6 žlica šećera
2 žlice brašna
1/2 vrečice praška za pecivo
6 žlica mljevenih oraha

Nadjev od oraha: 22 dag mlijevenih oraha
20 dag šećera
1 kavena šalica vručeg mlijeka
2 žlice ruma

Nadjev od jaja: 3 jaja
6 žlica šećera
3 vanilin-šećera
4 žlice brašna
5 dl mlijeka
25 dag maslaca

Ukras: 5 dl slatkog vrhnja

Priprema biskvita: Žumanca i šećera dobro izmješati. Pomiješati brašno s praškom za pecivo. U žumanca naizmjenično dodavati snijeg od bjelanjaca, mlijevene orahe i brašno. Smijesu uliti u lim obloženim masnim papirom i pečemo oko 20 min na temperaturi od 180*C. Kad je biskvit pečen, pažljivo ga staviti na vlažni kuhinski ubrus, odstraniti masni papir i, pomažuči se kuhinskim ubrusom saviti u roku.

Priprema nadjeva od oraha: Izmiješati mljevene orahe i šećer. Preliti ih vrućim mlijekom i rumom. Pomiješati.

Priprema nadjeva od jaja: Dobro izmiješati jaja sa šećerom, vanilin-šećerom i brašnom. Dobivenu smijesu umiješati u vruće mlijeko. Kuhati na pari. Kad se nadjev zgusne, skloniti s pare i ohladiti. U ohlađeno dodati dobro izrađen maslac. Sjediniti.

Redosljed izrade: 1. Ohlađeni biskvit premazati nadjevom od oraha.
2. Saviti u rolat.
3. Izrezati ga na 21 komad.
4. Na podlogu za torte složiti 7 komada izrađenog rolata, jedan u sredini, a šest komada uokolo, u obliku cvijeta.
5. Premazati nadjevom od jaja.
6. Na tome ponovno slagati komade rolata, na isti način, u tri Kata.
7. Cijelu tortu premazati i ukrasiti tečenim slatkim vrhnjem.

Oznake: