Recepti za kolače

13 siječnja, 2014

Nedovšena savijača
























Tijesto: 10 dag brašna
1 jaje
3 velike jabuke
sol
malo ulja
štapić vanilije
malo grožđica
cimet

Krema: 5 žumanaca
1 dl mlijeka
10 dag sira mascarponea
malo ruma

Pripreme: Od brašna, jaja, soli i malo ulja zamijesite tijesto te ga tanko razvucite i narežite na rezance. Pecite ih u pećnici 10 minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu naribajte jabuke pa ih začinite vanilijom, cimetom i grožđicama. Na pari tucite žumanca kojima ste dodali mlijeko i rum dok ne postignete kremoznost. U ohlađenu kremu dodajte sir. Servirajte odvojeno, završivši kremom od vanilije. Oplemenite li naribane jabuke limunovim sokom, poboljšat ćete im okus, ali imat ćete još jednu korist: spriječit ćete fermentaciju i zadržat će prirodnu boju.

Oznake:

12 siječnja, 2014

Narančine kuglice

























Za 30 komada

Za kuhano tijesto: 25 dag šećera u prahu
2 bjelanca
naribana korica dviju neštrcanih naranči
27 dag badema

Nadjev: 30 dag kandiranog voća
7 dag marmelade od naranči
1 žlica likera od naranče Grand Marnier

Ocaklinu: 20 dag čokolade sa 70% kakaa

Priprema: U posudi pomiješajte šećer, snijeg od bjelanaca, bademe i naribanu narančinu koricu pa je kuhajte u vodenoj kupelji dok smjesa ne postane kompaktna. Oblikujte kuglice pa u svaku uštrcajte nadjev koji pripremite tako da prokuhate marmeladu i kandirano voće te dodate liker od naranče. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Ispečene ohladite pa do polovice umačite u čokoladnu ocaklinu.

Oznake:

Mousse s tartufom


















Za 6 osoba

Sastojci: 4 žumanca
1 dl mlijeka
0,5 dl slatkog vrhnja
3 listića želatine
30 dag bijele čokolade
vanilin štapić
0,3 dl Baccardi ruma
4 dag svježih bijelih tartufa

Priprema: Žumanca, šećer i mlijeko kuhajte na pari dok ne dobijete gustu masu. U ohlađenu kremu dodajte rastopljenu čokoladu, tučeno slatko vrhnje i želatinu. Stavite na neko vrijeme u hladnjak pa na ohlađeni mousse posebnim nožem narežite svježe tartufe.

Oznake: