Recepti za kolače

24 veljače, 2008

Štapići od oraha 1

Tijesto: 30 dag mekanog
brašna
2 žumanjka
12 dag šećera
13 dag margarina
1-2 žlice kiselog
vrhnja
1/2 praška za pecivo
malo soli

Premaz: marmelada

Nadjev: 3 bjelanjka
15 dag šećera
8 dag mlijevenih
oraha
6 dag brašna
1/2 praška za pecivo

Priprema tijesta: U brašno prosijanom s praškom za pecivo izmrvite margarin, dodajte šećer, žumanjke, vrhnje, sol. Umijesite tijesto i stavite u pouljen i pobrašnjen lim, premažite marmeladom po želji i nadjevom. Sve zajedno ispecite.

Priprema nadjeva: Bijelanjke istucite u čvrst snijeg, dodajte šećer, orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Oznake:

Jang kocke

Tijesto: 6 jaja
25 dag šećera
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
6 žlica vruće vode

Krema: 2 pudinga od vanilije
6 žlica oštrog brašna
1 l mlijeka
20 dag šećera
2 vanilin šećera
25 dag margarina

kutija piškota:
3 dl kuhane crne kave

Čokoladna glazura:
10 dag čokolade za kuhanje
4 žlice ulja

Priprema tijesta: Pijenasto izmiješati jaja sa šećerom, dodati vruću vodu. Postupno dodavati brašno s praškom za pecivo i kakaom. U namašteni i pobrašnjeni lim srednje veličine uliti polovicu tijesta i staviti peći u pećnicu zagrijanu za 220*C, i to 15-17 minuta. Posebno ispeći i drugu polovicu tijesta.

Priprema kreme: Izmiješati prašak za puding s brašnom, šećerom i vanilin šećerom te 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti kuhati, a kad povrije uliti u priređenu smijesu te kuhati dok se ne zgusne, 4-5 minuta. Kad se ohladi umiješati margarin i dobro izraditi.

Priprema čokoladne glazure: Čokoladu i ulje rastopiti na pari i ranomijerno preliti po kolaču.

Postupak: Donji biskvit premazati polovicom kreme, zatim složiti po dužini piškote namočene u mlaku kavu. Piškote premazati ostatkom kreme i prekriti drugim biskvitom. Kolač preliti čokoladnom glazurom.

Oznake: