Recepti za kolače

27 listopada, 2007

Kolutići s orasima

Tijesto: 20 dag maslaca
3 žumanjaka
25 dag oštrog brašna
15 dag mljevenih oraha
15 dag šećera u prahu

Preljev: 5 dag šećera u
prahu
5 dag mljevenih
oraha

Priprema tijesta: Tijesto dobro izradite, tanko razvaljajte i narežite kolutiće, svaki premažite tučenim bjelankom i posipajte mješavinom oraha i šećera. Ispecite, a ohlađene kolutiće premažite pekmezom od šljiva i spajajte po dva.

Oznake:

Kokos kocke

Kokos kocke

Tijesto: 4 jaja
12 žlica šećera
1 dl ulja
1dl mljeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema: 5 dl mljeka
3 žlice brašna
10 dag kokosovog
brašna
10 žlica šećera

Priprema tijesta: Pjenasto umutiti jaja i šećer, postupno dodavati ulje, mljeko i brašno pomješano s praškom za pecivo. Podjeliti na dva djela. U jednu polovicu dodati kakao, uliti u kalup za pečenje i tjesto malo zapeći. Polu pečeno tjesto premazati pripremjenom kremom i izliti na to ostatak žutog biskvita. Kolač do kraja ispeći. Po želji ukrasiti čokoladnom glazurom ili posipati kokosovim brašnom.

Priprema kreme: u mljeko ukuhati brašno, šećer i kokosovo brašno. Kremu kratko kuhati i vruću preliti na polu pečeni biskvit.

Oznake:

Narančine kore

Narančine kore

Tijesto: 8 žumanjaka
25 dg šećera
10 dag čokolade
1 prašak za pecivo
2 žlice brašna
25 dag oraha
snjeg od 8 bjelanjaka
2 veće mljevene naranče

Krema: 2 žumanjka
7 dag čokolade
7 dag šećera u prahu
7 dag margarina
malo ruma

Priprema tijesta: pjenasto umuti žumanjke sa šećerom, dodavati rastopljenu čokoladu, sitno mljevene naranče, brašno pomješano s praškom za pecivo i mljevenim orasima. Na kraju lagano umješati snjeg od bjelanjka. Ispeči biskvit, ohlađen premazati kremom i posipati čokoladom u prahu.

Priprema kreme: Žumanjke, čokoladu i rum skuhati na pari i u ohlađeno dodati margarin izrađen sa šećerom.

Oznake:

Bećar kocke

Bećar kocke

Krema I: 25 dag smokava
10 dag grožđica
15 dag šećera u prahu
2 žlice čvrstog pekmeza
kora i sok od jedne
neprskane naranče

Krema II: 25 dag oraha
25 dag šećera u prahu
1,2 dl mljeka
1 žlica ruma

Krema III 4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
sok od pola limuna
15 dag margarina

Priprema kreme I: pripremiti 4 lista oblatne. Samljeti smokve, grožđice i naranču, dodati pekmez i šećer te sve izmješati. Kremom premazati jedan list oblatne i prekriti drugon oblatnom.

Priprema kreme II Mljevene orahe i šećer preliti kipućim mljekom i rumom. Ohladiti, kremom premazati drugu oblatnu i prekriti trećom.

Priprema kreme III: Žumanjke i šećer kuhati na pari i u ohlađeno dodati izrađeni margarin i sok od limuna. Kremom premazati trću oblatnu i pokriti četvrtom tako da glatka strana bude okrenuta prema gore.

Oznake:

26 listopada, 2007

Doboš Torta

Doboš Torta

Tijesto: 6 jaja
18 dag šećera
18 dag brašna

Krema: 4 jaja
25 dag šećera
1 vanilin šećer
10 dag čokolade za
kuhanje
25 dag maslaca

Karamel preljev:
20 dag šećer
2 dag maslaca
2 žlice limunova soka
6 žlica vode

Priprema tijesta: Žumanjke, bjelanjke i šećer pjenasto umuti, dodaj brašno. Tijesto podjeli na približno 6 jednakih listova (prmjera oko 25 cm), na namještenom limu oko 15 minuta na oko 185*C. Ohlađene listove premazuj pripremjenom kremom i slaži jedan na drugi. Izvana također premaži istom kremom. Na jedan pečeni list izlij vruči karamel. Malo ohladi, ali još mora biti mekan da se može nožem brzo izrezati u kriške, koje složi na tortu. Nož lagano premaži uljem ili ga provuci kroz razrezani limun.

Priprema kreme: Cjela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhaj na pari neprestano mješajući dok se smjesa dobro ne poveže (s kuhače mora teći kao nit). Ohladi i pjenasto umješaj maslac.

Priprema Karamel preljeva: U tavi s debljim dnom preprži šećer na laganoj vatri. Stalno mješaj (pazi da ne nagori), dok smjesa ne poprimi svjetlosmeđu (karamel) boju. Skini s vatre, dodaj maslac, limunov sok vodu. Dalje kuhaj na laganoj vatri, mješaj dok se karamel ne otopi.

Oznake:

Parfe kocke

Tijesto: 4 jaja
6 žlica brašna
6 žlica šećera
2 žlice ulja
2 žlice mlake vode

Krema: 1dl mljeka
5 žumanjka
15 dag šećera
1 vanilin šećer
2 dag želetine
6 dl slatkoh vrhnja

Priprema tijesta: umutiti žumanjak sa šećerom, uljem i vodom, te lagano umješati brašno i snjeg od bjelanka. pečeni biskvit staviti na podlogu za posluživanje torte, oko njega namjestiti prsten oblika željenog kalupa i uliti pripremjenu kremu. Ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.

Priprema kreme: Želatinu namočite u mlako mljeko i ostaviti da nabubri. Žumanjke, šećer i vanilin šećer umutiti i kuhati na pari dok smjesa ne udvostruči volumen. U vrućr dodati želetinu. Smjesu hladiti i u ohlađenu lagano umješati tučeno slatko vrhnje.

Oznake:

25 listopada, 2007

Poljupci od badema

Tijesto: 1kg brašna
50 dag margarina
4 jaja
2 praška za pecivo
2 vanilin šećera
32 dag šećera
20 dag mljevenih
badema
naribana limuna
korica

Priprema tijesta: Zamjesite glatko tijesto, oblikujte male okrugle poljupce. U sredini svakog poljupca utisnite polovicu badema. Poljupce pecite lagano, da porumene. Još tople posipajte šećerom u prahu umješanim u vanilin šećer.

Savjet: Ako želite da poljupci budu dugo prhli, ohlađene odmah složite u staklenu i zatvorite celofanom.

Oznake:

Limunova torta

Sastojci: 8 jaja
8 žlica šećera
1vanilin šećer
8 žlica brašna

Krema: 3 jaja
20 dag šećera
limunov sok i korica
20 dag margarina

Priprema sastojka: istući snjeg od bjeljanka, postupno dodati šećer, žumajnke i vanilin šećer. Kuhaćom polako umješaj brašno. peci u namještenom kalupu za tortu 30-35 minuta na 180*C. Tortu prereži na tri djela. kore natopi zaslađenim mlijekom s mirisom ruma, premaži kremom.

Priprema kreme: Cijela jaja i šećer kuhaj da bude vrlo gust (kad povučeš kutlačom, treba se viditi dno posude). Skini s vatre, dodeaj sok cjelog limuna i izribaj koru (prehodno dobro operi). Margarin dobro izradi i postupno umješaj u ohlađenu kremu. Gotovu tortu posipaj mrvicama biskvita, koji ispeci od dva jaja, ili ukrasi po želji.

Oznake:

23 listopada, 2007

Linzeri

Tijesto: 25 dag margarina
20 dag šećera
3 jaja
1 žlica vrhnja
3 kuhana žomanjka
50 dag oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Priprema tijesta: Propasirajte tri kuhana žumanjka sa jednom žlicom vrhnja, dodajte šećer, tri jaja (Jedan bjeljanak odvojite) malo istucite. Dodajte brašno, prašak za pecivo i zamjesite tjesto. Razvaljajte jedan cm debelo, režite okruglim kalupom ( u sredini napravite rupu). Kolač namočite u bjeljanak i mlijevene orahe sa šećerom. Stavite u lim i pecite deset minuta.

Oznake:

Rum kocke

Rum kocke

Tijesto:
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 žlice brašna
20 dag oraha

Krema: 6 žumanjaka
25 dag šećera u prahu
10 dag margarina
10 dag čokolade
3 žlice ruma

Priprema tijesta: Bjelanjke tući u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer i lagano umješati mljevene orahe pomješati s brašnom. Staviti peći u namašten i pobrašnjen lim na laganoj vatri.

Priprema kreme: Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i gusto skuhati na pari. pri kraju dodati čokoladu, rum i margarin. Vrućom kremom preliti topao kolač. Ohlađeni narezati na kocke i ukrasiti šećerom u boji.

Oznake:

Žele šnite

Tijesto: 12 bjelanjaka
6 žumanjaka
12 žlica šećera
6 žlica oraha
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema: 6 žumanjaka
10 dag šećera
2 vanilin šećera
4 žlice brašna
5 dl mljeka
25 dag margarina
10 dag sjeckanih žele
bombona
10 dag sjeckanih oraha
10 dag sjeckanih
smokvih ili grožđica

Glazura: 10 dag čokolade
5 dag margarina
3 žlice vode
3 žlice šećera

Priprema tijesta: Bjelanjke i šećer istući u čvrst snijeg. Dodati jedan po jedan žumanjak, mljevene orahe, te brašno i prašak za pecivo. Ispeći tjesto, ohlađeno premazati kremom te preliti čokoladnom glazurom.

Priprema kreme: Žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno skuhati u mljeku. U ohlađeno dodati izrađen margarin, sjeckane žele bombone, orahe, smokve ili grožđice. Kremom premazati biskvit i preliti čokoladnom glazurom.

Priprema glazure: Čokoladu rastopiti na laganoj vatri dodajući ostale sastojke.

Oznake:

21 listopada, 2007

Žute kiflice

Žute kiflice

Tijesto: 20 dag oštrog brašna
20 dag margarina
7 dag šećera
4 kuhana žumanjka
( propasirati )
malo praška za pecivo
malo mljeka

Priprama: Zamjesite tijesto i oblikujte kiflice. pecite u namaštenom limu na 180*C. Ohlađenim kivlicama vrhove umačite u čokoladu

Oznake:

Francuska pita

Tijesto I: 15 dag margarina
15 dag šećera
7 žumanjaka
15 dag brašna
1/2 praška za pecivo

Tjesto II 7 bjelanjaka
15 dag šećera
15 dag oraha
2 rebra čokolade
1/2 praška za pecivo

Glazura: 10 dag čokolade
5 dag margarina
3 žlice vode
3 žlice ulja

Priprema tijesta I: Margarin i šećer pjenasto umutiti i dodati jedan po jedan žumanjak, tena kraju lagano umješati brašno pomješano s praškom za pecivo. Uliti u lim

Priprema tijesta II: Bjelanjke i šećer istući u čvrst snjeg i lagano umješati orahe promješane s praškom za pecivo i rastopjenu čokoladu. Pripremljenim tjestom preliti prvo tjesto i sve zajedno ispeći. Ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom.

Priprema Glazure: Čokoladu rastopi na laganoj vatri dodajući ostale sastojke.

Oznake: