Recepti za kolače

29 siječnja, 2011

Čokoladno srce




Tijesto: 20 dag Glatkog brašna Podravka
10 dag maslaca
2 jaja
6 dag čokolade za kuhanje
15 dag meda
6 dag kokosa
3 dl narančina soka
2 Vanilin šećera Dolcela
1 Prašak za pecivo Dolcela
1/2 žličice cimeta u prahu
prstohvat klinčića u prahu
naribana korica neprskane naranče i limuna

Ocaklina: 10 dag čokolade za kuhanje
7 dag meda
1 Vanilin šećer Dolcela
5 dag maslaca

Priprema:
Maslac i med izmiksajte. Dodajte klinčić, cimet, vanilin šećer te koricu limuna i naranče. Umiješajte otopljenu čokoladu, žumanca i kokos. Od bjelanaca istucite snijeg. U mješavinu s medom i maslacem naizmjence umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, snijeg od bjelanaca i sok od naranče. Smjesu izlijte u kalup u obliku srca.
Pecite na 175 stupnjeva oko 40 minuta.
Čokoladu otopite na pari, dodajte vanilin šećer, med i maslac. Izmiješajte i ohladite. Pečeni biskvit premažite pripremljenom ocaklinom.

Savjet više: Za pripremu ovog kolača koristite omekšali maslac.

Oznake:

Čokoladni tartufi




Za 4 osobe

Sastojci: 16 dag cornflakesa
16 dag čokoladnog cornflakesa
7 dag grožđica
7 dag suhih marelica
40 dag čokolade
5 dag kakaa
8 dag maslaca
0,3 dl ulja tartufa
0,6 dl slatkog vrhnja

Priprema: U posudu stavite dvije vrste cornfleksa, grožđice i suhe marelice narezane na kockice. Dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i slatkim vrhnjem. Kad se smjesa ohladi, a dok je čokolada još polutvrda, dodajte ulje tartufa i oblikujte kuglice te ih ostavite da se smjesa prožme. Ukrasite gorkim kakaom. Uz ovu poslasticu uvijek možete ponuditi konjak kao digestiv.

Oznake:

Čokoladni kolač Pavlova




Tijesto:
5 bjelanaca
35 dag šećera
1 žlica gustina
1 žlica octa
15 dag čokolade u prahu
sok 2 limuna

Krema: 5 žumanaca
5 dag šećera
mahuna vanilije
3 dl mlijeka
20 dag tamne čokolade
3 dl slatkog vrhnja
3 dag želatine

Priprema: Istucite bjelanca sa šećerom i dodajte ostale sastojke. Na masni papir uz pomoć slastičarske vrećice naštrcajte kružiće (gumbiće) pa ih sušite na laganoj vatri.
Za kremu kuhajte mlijeko sa šećerom i mahunom vanilije. Prelijte preko žumanaca, dodajte želatinu pa kratko kuhajte na laganoj vatri. U mlaku smjesu dodajte tučeno slatko vrhnje.
Svaki kružić nadjenite kremom, poklopite drugim kružićem i panirajte naribanom čokoladom. Poslužite sa svježim voćem ili sladoledom.

Oznake:

Čokoladna krema




Sastojci: 1 šalica amasake
1 žlica instant kave od žitarica
1 šalica zobenog mlijeka
1 žličica praha vanilije
1 žlica mirina
2 žlice agar agara
2 žlice rižinog slada
100 g čokolade bez šećera
sojin šlag

Priprema: Pomiješajte amasake, kavu, mlijeko, vaniliju, mirin i agar agar i na laganoj vatri kuhajte 20 minuta. Dodajte čokoladu i rižin slad pa kuhajte i miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se hladi pola sata pa stavite u hladnjak na još pola sata. Nakon toga dobro promiješajte i ukrasite šlagom od soje.

Šalica = čajna šalica od 2 do 2,2 dl

Oznake:

Čokoladna frangipane torta




za 10 osoba

Tijesto: 10 dag maslaca
10 dag šećera u prahu
6 dag čokolade u prahu
5 dag mljevenih badema
2 jaja
vanilin šećer
malo ruma
limunova korica

Krema: 2 žumanca + 2 jaja
4 dag šećera
1 vanilin šećer
20 dag tamne čokolade
5 dl slatkog vrhnja

Čokoladna ocaklina: 5 dl slatkog vrhnja
25 dag čokolade

Priprema: Pomiješajte sastojke za tijesto i na namašćenom i pobrašnjenom limu ispecite tanki biskvit. Ohladite, premažite marmeladom od malina.
Za kremu navedene sastojke skuhajte na pari. U malo ohlađenu smjesu dodajte tučeno slatko vrhnje. Ukrasite šlagom ili čokoladnom ocaklinom koju dobijete tako da slatko vrhnje skuhate i prelijete preko čokolade.

Oznake:

Cveba koske




Tijesto: 8 jaja
20 dag šećera
20 dag mljevenih oraha
10 dag čokolade
1 žlica krušnih mrvica

Krema:
2 jaja
15 dag šećera
20 dag maslaca
10 dag čokolade
10 dag grožđica
1 žlica jake kave
0,5 dl ruma

Priprema: Žumanca i šećer dobro izmiješajte, dodajte snijeg od bjelanaca, orahe, mrvice i naribanu čokoladu. Lagano promiješajte, izlijte na namašćen i pobrašnjen lim i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.
Jaja i šećer dobro izmiješajte i kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Dodajte čokoladu i maknite s vatre. Maslac izmiješajte i dodajte u kremu zajedno s grožđicama koje ste prethodno namočili u rumu. Sve dobro povežite pa kremom obložite biskvit. Po želji kolač možete preliti i čokoladnom ocaklinom.

Oznake:

Crvena Božićna kupola




1 pakiranje gotovog biskvita

Krema od sira: 4 žumanca
2,5 dl mlijeka
naribana korica 1 neprskanog limuna
1,5 dag želatine
5 dl šlaga
50 dag svježeg kravljeg sira

Nadjev: 4 nara
20 dag piškota
2 žlice konjaka

Ukras: bobice nara

Priprema: Za kremu od sira žumanca, mlijeko i naribanu limunovu koricu pjenasto umutite na pari uz dodatak želatine. U hladnu smjesu dodajte šlag i svježi sir.
Za nadjev zdrobite piškote, dodajte očišćeni nar i konjak.
Kalup u obliku kupole obložite folijom, rasporedite pola kreme od sira, u sredinu stavite nadjev pa na kraju opet kremu od sira i na dno biskvit.
Nakon tri sata kupolu preokrenite i odstranite foliju. Po vrhu dekorativno rasporedite bobice nara.

Oznake: