Recepti za kolače

14 lipnja, 2008

Anine kocke

Tijesto: 6 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
6 bjelanjaka - snijeg

Krema: 25 dag margarina
20 dag šećera u prahu
10 dag mlijevenih oraha
10 dag grožđica
10 dag žele bombona
5 dag otopljene
čokolade
1 jaje
1 dl ruma

Priprema tijesta: Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer, jedan po jedan žumanjak i brašno. Ispeći biskvit u velikom plitkom limu. Ohlađen biskvit prerezati po dužini, a polovicu biskvita narezati na kockice.

Priprema kreme: Pijenasto izraditi margarin sa šećerom, dodati jaja i rum, otopljenu čokoladu i ostale sastojke. Kremu iznijšati s kockicama biskvita i smijesom premazati cijeli biskvit. Ukrasiti čokoladnom glazurom ili mljevenim orasima.

Oznake:

12 lipnja, 2008

Kocke Katarina

Tijesto I: 8 žumanjaka
7 žlica oraha
7 žlica šećera
7 žlica brašna
1 prašak za pecivo
snijeg od 8 bjelanjaka

Tijesto II: 5 bjelanjaka
10 dag sjeckanih oraha
5 dag grožđica
4 žlice ulja
15 dag šećera
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo

Krema: 5 žumanjaka
25 dag šećera u prahu
25 dag margarina
sok od jedne naranče

Priprema tijesta I: Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati orahe, brašno pomješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Peći na dobro namašćenom limu i ohlađeno uzdužno prerezati.

Priprema tijesta II: Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati šećer i lagano umiješati ulje, grožđice, orahe i brašno pomješano s praškom za pecivo. Ispeći biskvit u istoj veličini kao i prehodni.

Priprema kreme: Žumanjke i šečer umutiti i kuhati na pari da se zgusne. U ohlađeno dodati pijenasto izrađeni margarin i sok od naranče. Sve dobro izmiksati.

Postupak: Polovicu tijesta I premazati polovicom kreme, na nju položiti tijesto II, premazati preostalom kremom i poklopiti drugom polovicom tijesta I. Lagano opteretiti i ostaviti da se stegne. Po želji kolač preliti čokoladnom glazurom:

Oznake:

Puslice od Grožđica

Tijesto: 15 dag margarina
18 dag šećera
2 jaja
50 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice mlijeka
malo naribati
limunove korice
6 dag grožđica

Priprema tijesta: Margarin, šećer, i jaja pijenasto miješajte, dodajte mlijeko, brašno s praškom za pecivom, grožđice i limunovu koricu. Od tijesta uz pomoć dviju vilica oblikujte čupave gomilice, stavljajte ih na namašten lim i pecite dok ne postane zlatno žuto.

Oznake: