Recepti za kolače

08 ožujka, 2014

Omlet torta

 

















Biskvit: 4 bjelanca + 4 žumanca
8 dag šećera
5 dag brašna
4 dag škrobnog brašna
4 dag maslaca
malo soli
 

Krema: 5 dl vrhnja za šlag
10 dag listića badema
20 dag mljevenih badema
1 paketić želatine
 

Ukrasi: 1 kg različitog voća: ribiz, kupina, kivi, ananas
šećer u prahu
2 paketića preljeva za torte

Priprema: Za biskvit pjenasto umutite sve sastojke pa ga u tankom sloju izlijte na mastan papir u obliku kruga željene veličine. Pecite 10 minuta na 200 stupnjeva. Ispečeno vruće tijesto savijte u oblik omleta (ili rolade, po želji) pa ostavite da se ohladi.
Za kremu istucite vrhnje u šlag, dodajte mljevene i bademe na listiće pa sve pomiješajte uz dodatak rastopljene želatine.
Ohlađeni omlet nadjenite kremom pa ukrasite voćem, koje ste na omlet zalijepili uz pomoć šećera u prahu. Prelijte preljevom za torte pa će djelovati kao da je u staklu.

Oznake:

07 ožujka, 2014

Novogodišnja torta Carolina
























Za 22 kriške

Biskvit: 30 dag šećera
35 dag brašna
15 jaja
20 dag mljevenih badema

Nadjev: 30 dag šećera
6 žumanaca
1 l mlijeka
5 dl slatkog vrhnja
4 dag oštrog brašna
vanilija
10 dag mljevenih badema
sok i korica 1 neprskanog limuna

Oblaganje: 80 dag rolanog fondana

Priprema: Jaja i šećer pjenasto umutite pa uz stalno miješanje dodajte brašno i bademe dok ne dobijete glatku masu. Ulijte je u namašćen i pobrašnjen kalup za torte i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Od šećera, brašna, žumanaca i malo mlijeka napravite glatku masu u koju dodajte ostatak mlijeka koje ste ranije zakuhali. Smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri tri minute uz stalno miješanje. Gotovu kremu stavite da se ohladi. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga umiješajte u kremu uz dodatak limunova soka i mljevenih badema. Ispečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Nadjenite listove kremom pa omažite i tortu izvana. Potom je prekrijte rolanim fondanom i prigodno ukrasite.

Oznake:

06 ožujka, 2014

Noćni prstići


















Sastojci 80 dag smeđeg šećera
22 žlice vode
30 dag mljevenih oraha
30 dag mljevenih integralnih keksa
25 dag maslaca
5 žlica kakaa

Ocaklina: 25 dag maslaca
14 dag smeđeg šećera
1 jaje
20 dag čokolade

Priprema: Kuhajte 5 minuta smeđi šećer u vodi pa dodajte mljevene orahe i integralne kekse. Sve dobro izmiješajte, skinite s vatre, dodajte maslac i dobro izradite.
Podijelite na dva dijela pa u polovicu dodajte kakao i ponovno sve dobro izmiješajte. Izlijte na masni papir, poravnajte, zatim lagano ulijte ostatak svjetlije mase, poravnajte i ostavite da se stegne.
Za ocaklinu maslac, šećer i jaje prokuhajte uz stalno miješanje pa dodajte čokoladu i prelijte noćne prstiće. Izrezujte pravokutnike pa će djelovati poput bajadera.

Oznake: