Recepti za kolače

15 studenoga, 2007

Kesten kocke

Kestenkocke

Tijesto: 4 jaja
10 dag šećera
1 vanilin šećer
4 žlice vode
1/2 praška za pecivo
20 dag brašna

Krema: 50 dag protisnutog
kestena
15 dag šećera u prahu
15 dag margarina
2 dl tučenog slatkog
vrhnja
1 vanilin šećer
3 žlice ruma

Premaz: 5 dl slatkog vrhnja
4 žlice šećera u prahu
2 kremfiksa

Priprema tijesta: Bjelanke istući u čvrst snijeg, dodati šećer, vanilin šećer i vodu. Postupno dodavatijedan po jedan žumanjak i na kraju brašno pomješano s praškom za pecivo. Ohlađeno tijesto natopiti rumom i premazati pripremjenom kremom.

Priprema kreme: Pijenasto izraditi margarin, šećer, vanilin šećer, rum i protisnuti kesten. U kremu lagano umješati tučeno slatko vrhnje.

Priprema premaza: Ulupati slatko vrhnje sa šećerom u prahu i kremfiksom u čvrst šlag i premazati kolač.

Oznake:

Margarin kocke

Tijesto: 40 dag brašna
7 dag masti
1 prašak za pecivo
10 dag šećera
1 jaje
malo mlijeka

Krema: 4 Žlice brašna
5 žlica šećera
1 l mlijeka
20 dag šećera u prahu
25 dag margarina
5 dag čokolade

Priprema tijesta: Zamjesiti prhlo tijesto i ostaviti na hladnom pola sata. Razdijeliti ga u tri dijela i peći kore na obrnutoj strani lima.

Priprema kreme: Brašno umutiti s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko. U ohlađeno dodati margarin pijenasto izrađen sa šećerom. Kremu podjeliti u dva dijela i u jedan dodati limunov sok, a u drugi naribanu čokoladu. Kremom lijepiti kore i na kraju kolač premazati kremom ili čokoladnom glazurom

Oznake:

Odlične kocke

Tijesto: 14 dag mekog
maslaca
12 dag šećera u prahu
limunova korica
1 vanilin šećer
9 žumanjaka
2 žlice tople vode
22 dag glatkog
brašna

Priprema tijesta: Maslac, šećer i vanilin šećer pijenasto izmješajte pa dodajte jedan po jedan žumanjak, toplu vodu i dalje miješajte. Na kraju dodajte brašno. Pecite na masnom papiru, dvaput žutu i jednom crnu koru (za crnu koru dodajte malo kakaa). Dok su još tople, namažite miješanom marmeladom s malo ruma. Između žutih kora stavite crnu koru i stavite pod teret da se bolje sijepe. Prelijte čokoladnom glazurom. Režite na kockice ili štangice.

Oznake:

Fini žarbo

Tijesto: 30 dag oštrog brašna
20 dag šećera
15 dag maslaca
2 jaja
1 prašak za pecivo

Krema: 3-4 dl mlakog
mlijeka
0,5 dl ruma
10 dag mlijevenih
oraha
2 žlice pekmeza
1 žlica kakaa

Priprema tijesta: Umjesite tijesto s malo vrhnja i razvaljajte u 4 dijela. Ispecite kore i napunite nadjev.

Priprema kreme: Dvije ispečene kore izmrvite i prelijte mlakin mlijrkom, dodajte rum, šećer, mlijevene orahe, pekmez i kakao, dobro izmješajte. Nadjev stavite između dviju kora i prelijte čokoladom ili posipajte šećerom u prahu.

Oznake:

11 studenoga, 2007

Šareni štapići

Tijesto: 7 dag margarina
15 dag šećera
3 jaja
9 dag oštrog brašna

Krema: 4 žlice vode
15 dag šećera
3 rebra čokolade
15 dag oraha
10 dag margarina

Priprema tijesta: Margarin, šećer i žumanjke pijenasto izraditi. Dodajte brašno i snijeg od 3 bjelanjka. Pecite u namještenom i pobrašnjenom limu. na topli kolač stavite kremu.

Priprema kreme: Sve prokuhajte prelijte po kolaču, a ohlađeno izrežite na štapiće.

Oznake: