Recepti za kolače

15 prosinca, 2012

Lotosov cvijet






















za 10 osoba

Sastojci: 10 kruški
1 l merlota
20 dag šećera
1 štapić vanilije
3 dl likera Blue Curacao
1 limun
1/2 omota preljeva za torte
cvijet od holip mase

Priprema: Kruške ogulite pa ih stavite kuhati s merlotom u koji ste stavili šećer, štapić vanilije i limunov sok. Želirani umak napravite tako da povenete limunovu koricu u suhoj tavici, na to dodate Blue Curacao i zgusnete preljevom za torte. Kada se umak na tanjuru zgusnuo, dodajte cvijet od holip mase i u sredinu stavite kuhanu i ohlađenu krušku.

Oznake:

Londoneri
















Tijesto:  25 dag brašna
7 dag šećera
12,5 dag margarina
3 žumanca
2 žlice vrhnja

Premaz: marmelada od marelica

Smjesa od bjelanjaka: 3 bjelanca
8 dag šećera
14 dag oraha

Priprema: Margarin razradite sa šećerom i brašnom te dodajte žumanca i vrhnje. Mijesite tijesto dok ne bude glatko pa ga izvaljajte i stavite na pobrašnjen lim. Premažite marmeladom od marelica i prelijte smjesom od bjelanaca: istucite čvrsti snijeg od tri bjelanca i polagano dodavajte 8 dag šećera. Kad bjelanci upiju šećer, dodajte orahe. Po želji orasi mogu biti dijelom sjeckani, a dijelom mljeveni. Pecite oko 40 minuta na 175 stupnjeva.

Oznake:

12 prosinca, 2012

Lisnato s pijenicom od maruna

 





















Sastojci: 50 dag lisnatog tijesta
30 dag maruna
10 dag šećera u prahu
1 dl ruma
10 dag maslaca
15 dag čokolade

Priprema: Od lisnatog tijesta oblikujte košarice pa ih pecite 15 minuta u zagrijanoj pećnici. Za to vrijeme skuhane, usitnjene marune spojite s razrađenim maslacem, šećerom u prahu, rumom i čokoladom. Pečene košarice napunite pripremljenom pjenicom, a kao podlogu poslužite mlaku čokoladu.

Oznake:

Light vočna tortica


Za 2 osobe

Biskvit:
2 jaja
5 dag brašna
5 dag šećera
1/2 paketića praška za pecivo

Nadjev:
2 dl light jogurta
1 dl slatkog vrhnja biljnog podrijetla
10 dag ribizla
10 dag borovnica
6 dag kivija

Priprema:
Ispecite biskvit od dva jaja i izrežite u dva manja kruga. U tučeno slatko vrhnje lagano umiješajte jogurt. Slažite torticu sljedećim redoslijedom: biskvit, krema, borovnice pa sve ponovno ispočetka samo s ribizlima, a na kraju završite kivijem.

Kad odležalo tijesto za biskvit ulijete u kalup, malo ga izbodite vilicom kako vam se tijekom pečenja ne bi napuhnulo.

Oznake:

Ledeni poljupci u umaku

 





















Baza: 4 bjelanca
25 dag šećera
sok svježe iscijeđenog limuna

Krema: 4 žumanca
2 žlice šećera
1 žlica gustina
2 dl mlijeka
25 dag maslaca
1 vanilin šećer

Kardinalski umak: 2 dl vode
5 dag šećera
10 dag marmelade od šipka
1 dl crnog vina
1 dag gustina
1 klinčić
korica cimeta

Priprema: Istucite čvrsti snijeg od bjelanaca, dodajte šećer i sok jednog limuna. Kratko miješajte na pari. Kad se smjesa ohladi, vrećicom naštrcajte okrugle poljupce na lim koji ste prethodno prekrili masnim papirom. Sušite u pećnici oko 60 minuta na 50 stupnjeva. Osušene poljupce nadjenite kremom koju ćete pripremiti tako da žumanca izmiješate sa šećerom, dodate gustin, mlijeko i vanilin šećer. Lagano kuhajte da se zgusne. Ohladite pa u ohlađenu smjesu dodajte maslac. Ukrasite gotovim čokoladnim ukrasima. Servirajte s ohlađenim kardinalskim umakom. Pripremite ga tako da prokuhate crno vino, štapić cimeta i klinčić. Gustin izmiješajte sa šećerom i vodom pa dodajte u prokuhano crno vino. Umiješajte marmeladu i kratko prokuhajte.

Oznake:

Ledene Roiboos kocke

















Parfe krema: 1 Parfe krema Dolcela
4 filter vrećice Rooiboos čaja Podravka
5 dl vode
2 dl Šlaga 5 +

Čokoladni umak sa sezamom: 3 dag sjemenki sezama
1,5 dag svježeg đumbira
10 dag šećera
8-10 dag gorke čokolade (70 %)
1,5  dl vode

Priprema: Filter vrećice roiboos čaja prelijte kipućom vodom i ostavite stajati 5-8 minuta. Vrećice izvadite, a čaj ohladite.  Sadržaj vrećice parfe kreme uspite u dublju posudu. Dodajte ohlađeni čaj i zajedno miksajte oko 2 minute. Nakon toga umiješajte šlag 5+ i nastavite miksati još 2 minute. Lim veličine 30 x 27 cm obložite prozirnom folijom, na to izlijte pripremljenu kremu i stavite u zamrzivač oko 5 sati.  Za umak oguljeni đumbir naribajte, a sezam kratko popecite na tavi bez masnoće. Vodu zakipite, dodajte šećer i đumbir i zajedno kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Gorku čokoladu otopite na pari, zatim prelijte toplim sirupom od đumbira, dodajte sezam, dobro izmiješajte i ohladite. Parfe s roiboosom izvadite iz zamrzivača, narežite na kocke i poslužite uz čokoladni umak.

Parfe kremu s roiboosom možete pripremiti i dan ranije.

Oznake:

11 prosinca, 2012

Ledena tiramisu torta
























Biskvit: 6 žumanaca + 6 bjelanaca
15 dag šećera
15 dag brašna

Natapanje: hladna kava bez šećera

Krema: 50 dag mascarponea
5 dl vrhnja
7,5 dag šećera
0,5 dl vode
3 jaja

Priprema: Za biskvit istucite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanca, lagano primiješajte brašno. Ulijte na lim prekriven papirom za pečenje u tankom sloju (oko 1 cm debljine). Pecite 8 do 10 minuta na 220 stupnjeva.Za kremu od šećera i vode skuhajte sirup na 121 stupnju kako bi se uklonila svaka opasnost od salmonele, ulijte u umućena jaja i miješajte dok se ne ohladi. Kad se smjesa ohladi, dodajte mascarpone i tučeno slatko vrhnje. U kalup stavite biskvit koji ste natopili hladnom kavom bez šećera, dodajte pola smjese pa opet biskvit natopljen kavom i drugi sloj kreme. Prije serviranja pospite gorkim kakaom u prahu.

Oznake:

Ledena preline terina






















Za 10 osoba

Sastojci: 5 žumanaca
30 dag šećera
5 dl slatkog vrhnja
5 dag badema
5 dag lješnjaka
5 dag oraha
malo likera od oraha

Priprema:
Kuhajte šećer pa ga dodajte u žumanca koja ste pjenasto umutili. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i mlaka. Karamelizirajte bademe, lješnjake i orahe, pa ih usitnite i dodajte smjesi. Lagano izmiješajte liker i tučeno slatko vrhnje pa ih stavite u kalup. Zamrznite i servirajte.

Oznake:

Ledena markiza

















Biskvit: 8 jaja
16 dag šećera
21 dag brašna
4 dag kakaa
malo cimeta
malo mlijeka
malo ulja

Nadijev: 30 dag kesten pirea
4 jaja
3 žumanca
22 dag šećera
2 vanilin šećera
0,5 dl slatkog vrhnja
2 žlice kakaa
malo ruma


Priprema: Od navedenih sastojaka pjenasto umutite biskvit i podijelite ga u dva dijela. Prvi ostavite bijeli, u drugi dodajte kakao i cimet. Svaki list biskvita pecite posebno, otprilike dvadesetak minuta na 170 stupnjeva. Za nadjev ulupajte na pari jaja, žumanca, kakao i šećer. U rashlađenu smjesu umiješajte rum, kesten pire, vanilin šećer i na kraju tučeno slatko vrhnje. Rashladite. Slažite bijeli biskvit, kremu, crni biskvit pa kremu i na kraju završite šlagom ili snijegom od bjelanaca.

Oznake:

Ledena čokoladna torta























 Za 10 osoba

Biskvit: 6 žumanaca + 6 bjelanaca
15 dag šećera
15 dag brašna

Krema: 7,5 dag šećera
0,25 dl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag čokolade za kuhanje
2,5 dag tučenog slatkog vrhnja

Čokoladna ocaklina: 20 dag čokolade za kuhanje
5 dag šećera glukoze
1 dl slatkog vrhnja


Priprema: Za biskvit istucite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanca, lagano primiješajte brašno. Ulijte na lim prekriven papirom za pečenje u tankom sloju (oko 1 cm debljine). Pecite 8 do 10 minuta na 220 stupnjeva. Za kremu od šećera i vode skuhajte sirup na 121 stupnju kako bi se uklonila svaka opasnost od salmonele. Žumanca i cijela jaja mutite dok se ne zapjene, dodajte šećerni sirup i na 40 stupnjeva otopljenu čokoladu pa miješajte dok se ne ohladi. Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
U kalup stavite biskvit, natopite ga rumom (alkohol sprečava da se biskvit zamrzne!) pa smjesu ulijte u kalup. Stavite u hladnjak na 12 sati. Prelijte čokoladnom ocaklinom koju ste pripremili tako da ste čokoladu nasjeckali na sitne komadiće, stavili u posudu i dodali glukozu. Potom skuhajte vrhnje, ulijte ga u čokoladu pa miješajte dok se ne ohladi i ocaklina je spremna.

Oznake:

10 prosinca, 2012

Ledena bijela čokoladna torta






















Za 10 osoba

Biskvit: 6 žumanaca + 6 bjelanaca
15 dag šećera
15 dag brašna

Krema: 7,5 dag šećera
0,25 dl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag čokolade za kuhanje
2,5 dl tučenog slatkog vrhnja
4 listića otopljene želatine

Priprema: Za biskvit istucite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanca, lagano primiješajte brašno. Ulijte na lim prekriven papirom za pečenje u tankom sloju (oko 1 cm debljine). Pecite 8 do 10 minuta na 220 stupnjeva. Za kremu, od šećera i vode skuhajte sirup na 121 stupnju kako bi se uklonila svaka opasnost od salmonele. Žumanca i cijela jaja mutite dok se ne zapjene, dodajte šećerni sirup i na 40 stupnjeva otopljenu bijelu čokoladu pa miješajte dok se ne ohladi. Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje. U kalup stavite biskvit, natopite ga rumom (alkohol sprečava da se biskvit zamrzne!) pa smjesu ulijte u kalup. Stavite u hladnjak na 12 sati. Prelijte bijelom ocaklinom i ukrasite.

Oznake:

Lagana dnevna torta























Biskvit: 30 dag brašna
8 jaja
20 dag šećera
1 vanilin šećer
naribana limunova korica
10 dag maslaca

Sirup: 10 žlica šećera
2,5 dl vode
sok 1/2 limuna
25 dag džema od malina ili nekog drugog džema kiselkastog okusa
5 dl vrhnja za šlag

Priprema: Kalup za tortu, promjera 26-28 cm, namastite maslacem i pospite brašnom pa pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Na pari u velikoj posudi 8-10 minuta miksajte jaja, šećer i vanilin šećer sve dok smjesa ne naraste velika i čvrsta. Maknite s pare pa lagano umiješajte brašno i limunovu koricu te ohlađeni otopljeni maslac. Stavite u kalup i pecite 25-30 minuta dok se biskvit ne odvoji od stijenki kalupa i ne dobije zlatno-smeđu boju. Za preljev prokuhajte vodu sa šećerom i limunom po ukusu dok se ne pretvori u sirup pa je rashladite.
Ohlađeni biskvit razrežite na pola i bogato natopite ohlađenim sirupom. Namažite donju polovicu džemom, potom tučenim vrhnjem za šlag. Poklopite gornjom polovicom biskvita i premažite šlagom ili samo pospite šećerom u prahu. Ova će vas torta osvježiti i odmoriti od teške blagdanske kuhinje. Najbolje ju je jesti isti dan kad je napravljena

Oznake: