Recepti za kolače

11 veljače, 2013

Marcipan s pistacijem























Sastojci: 40 dag marcipana
20 dag šećera u prahu
10 dag sirovog pistacija
10 dag čokolade
2 žlice amaretta

Priprema: Sitno nasjeckajte pistacije, dodajte amaretto pa zamijesite s marcipanom pravokutnik debljine otprilike 1,5-2 cm. Stavite na kratko u hladnjak da se rashladi pa izrežite na kvadratiće. Jednom ih stranom možete umočiti u čokoladnu ocaklinu. Ukrasite pistacijem.

Oznake:

Manduševac























Biskvit: 5 jaja
10 dag šećera
12 dag brašna

Krema: 4 dl mlijeka
1 žlica gustina
25 dag maslaca
15 dag šećera
1 vanilin šećer

Marone: 40 dag očišćenog kestena
8 dag šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 žlice ruma

Čokoladnu ocaklinu:
1 dl slatkog vrhnja
10 dag čokolade

Umak od vanilije: 1 jaje
1 žumance
3 dag šećera
1 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer


Priprema: Za biskvit istucite bjelanca u čvrsti snijeg, dodajte šećer i žumanca pa lagano umiješajte brašno. Pripremljenu smjesu ulijte na lim obložen masnim papirom pa pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Ispečeni biskvit ohladite, tanko premažite kremom i okruglim nožićem izrežite kolutiće.
Za kremu u mlijeku zakuhajte šećer i gustin. Kuhajte do odgovarajuće gustoće. Maslac pjenasto izmiješajte i umiješajte u ohlađenu kremu. Za umak od vanilije žumanca, šećer i vrhnje izmiješajte u posudi. Stavite je u vodenu kupku pa neprekidno miješajte žicom. Umak ne smije prokuhati jer će žumanca postati grudasta. Za marone očišćene kestene oplemenite šećerom, vanilin šećerom i rumom. Oblikujte marončiće pa ih umačite u čokoladnu ocaklinu i slažite na pripremljene biskvitne kolutiće. U sredinu košarice stavite žlicu umaka od vanilije pa završite kesten pireom i šlagom.

Oznake: