Recepti za kolače

12 studenoga, 2011

Grozdani perlasti trokuti

Sastojci: gotove oblatne

Krema: 1 dl vode
1 vanilin šećer
20 dag margarina
30 dag šećera
35 dag mlijeka u prahu

Dodaci: batons keksi (od jagode ili čokolade)
žele bomboni

Priprema: Od navedenih sastojaka skuhajte kremu. Ostavite da dobro provri, oko 5 minuta. Potom je u tankom mlazu ulijte u posudu u koju ste stavili mlijeko u prahu. Miješajte brzo, ali ne dugo. Ulijte u kalup oblika trokuta, koji ste obložili oblatnama i unutra stavite batons kekse ili narezane žele bombone. Morate biti brzi jer se gotova smjesa odmah stvrdnjava.

Oznake:

11 studenoga, 2011

Gitin kolač





Biskvit: 6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
Krema 1: staklenka kompota od višanja
3 žlice šećera
3 žlice škrobnog brašna

Krema 2: 30 dag čokolade
1/2 l slatkog vrhnja

Priprema: Istucite čvrsti snijeg od bjelanaca (dodajte prstohvat soli), dodajte žlicu po žlicu šećera, žumanca i na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s kakaom. Pecite na većem limu na papiru za pečenje 15 minuta na 180 stupnjeva. Ispečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Kompot od višanja kuhajte sa šećerom i škrobnim brašnom da se zgusne pa ga ohladite. Zagrijte slatko vrhnje, dodajte čokoladu i miješajte na laganoj vatri da se čokolada otopi. Dobro ohladite. Biskvit prvo premažite kremom od višanja.
Kremu od čokolade dobro izmiješajte mikserom pa premažite preko višanja.

Oznake:

10 studenoga, 2011

Fritule ( Hrustule )




Sastojci:
100 dag brašna
30 dag šećera
2 l vode
malo soli
0,5 dl rakije
0,5 dl ruma
10 dag grožđica
naribana korica neprskanog limuna

Priprema: Zakuhajte posoljenu vodu pa, kad provri, u nju žlicom umutite 80 dag brašna. Odmah skinite s vatre. Kad se smjesa ohladi, dodajte preostalih 20 dag brašna. Na kraju dodajte rakiju, rum, grožđice i limunovu koricu. Žlicom oblikujte fritule i pržite ih u vrućem ulju.
• U blagdanske kroštule umjesto rakije, po želji, možete staviti vino. • Ispržene kroštule i fritule, ili bilo koje prženo tijesto, stavite na papirnati ubrus koji će upiti suvišnu masnoću. Tako će biti manje masne i manje kalorične.

Oznake:

09 studenoga, 2011

Florentineri




Sastojci: 30 dag šećera
15 dag meda
15 dag maslaca
2,5 dl slatkog vrhnja
10 dag brašna
0,2 dag muškatnog oraščića
0,1 dag klinčića
0,3 dag cimeta
0,05 dag naribane limunove korice
30 dag mljevenih badema
15 dag mljevenih lješnjaka
30 dag kandiranog voća

Priprema: Od maslaca, šećera, slatkog vrhnja i brašna zamijesite smjesu. Dodajte mljevene orahe i bademe, sitno nasjeckano kandirano voće, med i začine. Od smjese na namašćenom i pobrašnjenom limu oblikujte hrpice. Pazite da ne budu preblizu da se florentineri ne bi slijepili. Pecite desetak minuta na 200 stupnjeva.

Oznake: