Recepti za kolače

24 prosinca, 2008

Seljački kolač

Tijesto: 3 jaja
3 dl šećera
3 dl griza
3 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
5 naribanih jabuka

Krema: 2 pudinga od vanilije
7 dl mlijeka
15 dag šećera u prahu
15 dag margarina
orasi - za ukrašavanje

Priprema tijesta: Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i postupno dodavati ulje, mlijeko i na kraju lagano umiješati griz pomiješan s praškom za pecivo i naribane jabuke. Kolač peći u velikom limu i ohlađen premazati pripremljenom kremom, te ukrasiti mljevenim orasima.

Priprema kreme: Skuhati puding i šećer u mlijeku, ohladiti povremeno miješajući. U ohlađen dodati izrađen margarin.

Oznake:

Londoner kocke

Tijesto: 20 dag brašna
(pola oštrog pola glatkog)
18 dag margarina
6 dag šećera
2 žumanjka
2 žlice ruma
sol
limunova korica

Preljev: 4 bjelanjaka
10 dag šećera u
prahu
5 dag rezanih oraha
limunova korica
marmelada od marelica

Priprema tijesto: Sve zamijesite, razvaljajte i stavite u namješteni lim. Pecite do pola. Malo ohladite, premažite marmeladom od marelica, stavite preljev, rezane orahe i pecite još pet minuta. Potom pećnicu ugasite i pustite da se kolač suši.

Priprema preljeva: Bjelanjke tucite u čvrst snijeg, postupno dodajte šećer i limunovu koricu.

Oznake:

23 prosinca, 2008

Jaffa biscuits

Tijesto: 3 jaja
5 žlica šećera
10 žlica brašna
1 dl ulja
2 dl mlijeka
1 prašak za
pecivo

žele: 4 dl vode
4 žlice šećera
2 pudinga okusa
naranče ili vanilije
1 dl narančina sirupa

Glazura: 10 dag čokolade
10 dag margarina
nekoliko kapi ulja

Priprema tijesta: Jaja pjenasto unutiti sa šećerom, postupno dodavati ulje, mlijeko i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći biskvit u većem četvrtastom obliku, još topao premazati pripremljenim vrućim želeom od naranče.

Priprema želea: Skuhati žele kao puding u 4 dl vode i u vruće umiješati 1 dl narančina sirupa. Preliti preko biskvita i ostaviti da se hladi. Ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom.

Priprema glazure: Čokoladu i margarin otopiti na pari, dodati nekoliko kapi ulja.

Oznake:

Ružice s orasima

Tijesto: 3 žumanjka
6 dag šećera u prahu
12,5 dag maslaca
25 dag brašna

Nadjev: 3 bjelanjaka
18 dag šećera
25 dag ribanih oraha
ili badema
malo cimeta
1/2 čajne žličice
naribane limunove korice

Priprema tijesta: Umutite maslac sa šećerom u prahu i žumanjcima, dodajte brašno i umijesite tijesto. Razvaljajte 0,5 cm debelo. Kalupićem oblikujte kolačiće i stavljajte na lim obložen masnim papirom.

Priprema nadjeva: Čvrsto istucite bjelanjke i postupno dodajte šećer da snijeg bude čvrst. Dodajte ostale sastojke. Na svaki kolačić stavite pola žličice nadjeva i pecite na 170*C 10-15 minuta. Ohlađene kolačiće išarajte čokoladnom glazurom lijevajući je u tankim mlazevima.

Napomena: Nadjev je dovoljan za dvostruku količinu tijesta, a ako ostane možete oblikovati makarone. Čajnom žličicom grabite nadjev i stavljajte po dužini na lim (razmaknite, jer se kolačići rašire tijekom pečenja). Pecite na laganoj vatri do 10 minuta. Ohlađene umačite po dužini u čokoladnu glazuru i ukrasite (po želji) marcipanom, ili vruće premažite marmeladom i umačite u mljevene orahe.

Oznake:

Jaffa kocke

Tijesto: 5 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
4 žlice ulja
4 žlice hladne vode
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakaa

Krema: 7,5 dl mlijeka
7,5 žlica gustina
25 dag šećera u prahu
25 dag margarina
2 rebra čokolade
1 vanilin šećer
2 kutije jaffa keksa

Čokoladna glazura: 10 dag čokolade
10 dag margarina
1 žlica ulja

Priprema tijesta: Pijenasto miješati jaja sa šećerom i vodom: Postupno dodavati ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Odvojiti polovicu tijesta i u dio dodati kakao. Ispeći svaki biskvit posebno.

Priprema kreme: U 2,5 dl mlijeka umiješati gusti i ukuhati u ostalo mlijeko. U ohlađeno dodati šećer u prahu i margarin, te sve dobro izmiješati mikserom. Kremu razdijeliti na dva dijela, te u jednu polovicu dodati vanilin šećer, a u drugu rastopljenu čokoladu.

Priprema čokoladne glazure: Čokoladu i margarin otopiti na pari i umiješati ulje. Toplo preliti preko kolača.

Postupak: Smeđu biskvitnu podlogu premazati bijelom kremom. Jaffa kekse umakati u rum razrijeđen s malo vode i stavljati na bijelu kremu, jedan keks do drugog, tako da je čokoladni dio okrenut prema dolje. Sve premazati čokoladnom kremom i poklopiti bijelim biskvitom. Cijeli kolač premazati čokoladnom glazurom.

Oznake:

Brza pošta

Tijesto: 4 žumanjka
25 dag šećera
10 dag masti
3 žlice pekmeza
35 dag brašna
10 žlica mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura: 4 bjelanjka
10 žlica šećera

Priprema tijesta: žumanjke i šećer pjenasto ulupajte. Umiješajte ostale sastojke i ispecite. Pečeni kolać premažite bijelom glazurom.

Priprema glazure: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno umiješajte šećer i dalje tucite na pari da bude gusto. Gotov kolač po želji prelijte čokoladnom glazurom.

Oznake: