Recepti za kolače

23 prosinca, 2010

Crostatta od mandarina




Tijesto: 20 dag brašna
10 dag maslaca
1 jaje
10 dag slatkog vrhnja
malo soli

Kremu od vanilije:
5 dl mlijeka
15 dag šećera
7,5 dag brašna
2 dag vanilin šećera
4 jaja

Nadjev: 1,5 kg mandarina

Preljev: 10 dag šećera
1 paketić voćnog želea

Ukras: malo kokosa

Priprema: Od brašna, maslaca, soli, šećera, jaja i 10 dl slatkog vrhnja zamijesite tijesto i pustite ga da odmori oko 30 minuta. Pecite u pećnici 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva.
Za kremu od vanilije u 4 dl mlijeka ukuhajte 5 dag šećera i vanilin šećer. Posebno umutite žumance sa 5 dag šećera i umiješajte ostatak mlijeka i brašna. Postupno dodajte procijeđeno kipuće mlijeko i miješajte na vatri dok ne dobijete gustu kremu. U vruću lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od 4 bjelanca i 5 dag šećera. Lagano miješajte dok krema ne postane pjenasta. Stavlja se na kolač dok je mlaka.
Na ohlađni kolač, dakle, rasporedite mlaku kremu od vanilije te oguljene mandarine. Od ostatka mandarina iscijedite sok, prokuhajte ga sa šećerom pa u njemu otopite voćni žele i prelijte njime kolač. Po želji rub možete posuti kokosom.

Oznake:

Crne praline





1 paket gotovih oblatni

1. nadjev: 20 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
1 dl vode

2. nadjev: 5 žumanaca
1 jaje
30 dag šećera
2 vanilin šećera

3. nadjev: 25 dag suhih smokava
10 dag grožđica
1 dl vode
10 dag šećera
25 dag margarina
1 naranča

Priprema: Za prvi nadjev vodu i šećer prokuhajte, potom ukuhajte mljevene orahe.
Za drugi nadjev navedene sastojke lupajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Pustite da se ohladi pa dodajte izrađeni margarin.
Za treći dio smokve i grožđice sitno sameljite pa ukuhajte u vodi sa šećerom. Slažite redom oblatne i nadjeve.

Oznake:

Creme brulée sa pet začina




za 10 osoba


Sastojci: 1 l slatkog vrhnja
20 dag šećera
8 jaja
1 mahun avanilije
začini: cimet, klinčić, crni papar u zrnu, anis, korijander

Šato od šampanjca:
2 žumanca
1 cijelo jaje
malo šećera
šampanjac

Priprema:
Za creme brulée vrhnje zakuhajte s mahunom vanilije. Pjenasto umutite jaja i šećer pa dodajte vrhnje. Začine usitnite i dodajte u smjesu. Ostavite 30 minuta da se okusi prožmu pa procijedite kroz sitno sito. Kuhajte u vatrostalnim zdjelicama na pari na 110 stupnjeva 13 minuta. Ohladite i dodajte umak od maline ili nekog drugog voća te šato od šampanjca. Šato pripremite tako da žumanca i cijelo jaje s malo šećera kuhate na pari uz stalno miješanje. Na kraju dodajte šampanjac.

Oznake:

22 prosinca, 2010

Chocolate fulge cheesecake




Biskvit:

12 dag brašna
4 žlice kaka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
12,5 dag maslaca
2 žlice mlijeka

Žuta krema:
50 dag krem sira
13 dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja

Čokoladnua krema:
25 dag čokolade za kuhanje
25 dag maslaca
4 jaja
20 dag šećera
6 dag brašna

Priprema biskvita:
Manji kalup za torte obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite maslac i sve sastojke umijesite rukom u jednolično tijesto te ga rasporedite na dno kalupa. Pecite 15 minuta ili dok tijesto ne dobije ravnomjernu mat boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi.

Priprema žute kreme: Dobro ocijedite i izradite sir te mu dodajte šećer i jaja. Rasporedite po ohlađenom biskvitu. Dok pripremate čokoladnu kremu stavite u hladnjak, a pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.

Priprema čokoladne kreme: Otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dodajte jaja, šećer i na kraju brašno te promiješajte samo žlicom. Prelijte preko smjese od sira i stavite peći na 160 stupnjeva 50-60 minuta, dok gornja korica ne počne lagano pucati.
Dobro ohladite u hladnjaku prije serviranja. Volite li da čokolada bude mekanija, servirajte već prvi dan, a volite li tvrđu, pričekajte sutradan. Možete je čuvati u hladnjaku do pet dana, izdrži li toliko...

Oznake:

Carska slastica




Beze smjesu:

6 bjelanaca
12 žlica kristal šećera
2 žličice limunova soka

Kremu:
5 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 žlice oštrog brašna
6 žumanaca
10 dag čokolade
25 dag margarina

Priprema: Od bjelanaca, šećera i limunova soka istucite čvrsti snijeg. Na lim stavite papir za pečenje pa uz pomoć vrećice naštrcajte ružice. Pecite ih oko 40 minuta na 150 stupnjeva da se isuše. U međuvremenu od navedenih sastojaka skuhajte kremu. U ohlađenu dodajte izrađeni margarin i sve dobro pjenasto umutite. U pola zgotovljene kreme dodajte otopljenu čokoladu.
Na pola ohlađenih beze ružica naštrcajte najprije bijelu, pa kremu boje kakaa. Poklopite drugom ružicom i poslužite s umakom od malina.
-------
Koliko je to:
1 žlica = 2 dag (šećera)
1 žličica = 1 dag (šećera)
1 šalica = šalica od 2 dl = 20 dag (šećera)

Oznake:

Budim




Kuhano tijesto:

12 jaja
5 dl mlijeka
50 dag šećera
15 dag petit beurre keksa
10 dag naribane čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
naribana korica 1 neprskanog limuna
malo ruma

Karamel:

20 dag šećera

Polijevanje:
2 dl vode
malo ruma

Priprema: Dobro umutite sastojke za tijesto, ulijte u kalup za kuglof pa najprije kuhajte 20 minuta u vodenoj kupelji, potom još 20 minuta pecite na 150 stupnjeva. Kad se ohladi, pažljivo ga izvadite pa kalup oblijte karamelom. Vratite ga u kalup pa gotovi budim zalijte tekućinom koju ste dobili tako da ste u posudu u kojoj ste kuhali karamel ulili 2 dl vode i malo ruma.
Stavite u hladnjak. Na pladanj za serviranje istresite kad se sastojci dobro prožmu. Poslužite sa sladoledom.

Oznake: