Recepti za kolače

15 prosinca, 2010

Breskvice dizane



Dizano tijesto:
1 kg glatkog brašna
6 žumanaca
1,5 dl ulja
2 dag svježeg kvasca
4,5 dl mlijeka

Nadjev: 1 dl ruma
2 rebra otopljene čokolade
15 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
6 bjelanaca

Boja: ekstrakt od jagoda, banana, marelica i mentola


Priprema: Umijesite glatko tijesto i pustite ga da se diže pola sata na toplome.
Oblikujte kuglice veličine oraha i rasporedite ih na namašćen i pobrašnjen lim. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Kad se ohlade, izdubite im sredinu.
Za nadjev bjelanca umutite u snijeg, izdubljeno tijesto smrvite pa izmiješajte s ostalim sastojcima. Napunite breskvice i spajajte po dvije polovice. Na kraju ih obojite ekstraktom i uvaljajte u šećer.

Oznake:

Breskvice



Tijesto: 35 dag brašna
1 dl ulja
3 jaja
2 dl šećera
1/2 vrećice praška za pecivo

Nadjev: 10 dag čokolade
malo ruma
malo šećera

Za ukrašavanje: ekstrakti ruma, vanilije i jagode


Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto pa oblikujte male okruglice i pecite ih u pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Ispečenima izdubite sredinu. Izdubljeno prelijte kipućim mlijekom, dodajte čokoladu, rum i šećer po potrebi te napunite okruglice. Punjene umačite u ekstrakt ruma, vanilije i jagode da dobiju izgled breskvica.

Oznake:

Božićni panj Makronova



Sastojci: 10 dag čokolade od rogača
35 dag carobele s lješnjakom
1 šalica rižina slada
12,5 dag bio margarina
7,5 dag mljevenih badema
10 dag nasjeckanih prženih badema
10 dag pekmeza od višanja bez šećera
naribana korica jedne neprskane naranče
1 žličica agar agara
1 žlica mirina
1/2 pakiranja keksa - biskvita sa sladom


Priprema: Pomiješajte čokoladu od rogača, carobelu, rižin slad i bio margarin pa zagrijte na vatri. Dodajte agar agar i mljevene bademe. Navlažite uski kalup (za kruh) dužine 30 cm, obložite ga masnim papirom i na dno izlijte malo smjese, tek toliko da ga prekrije.
U ostatak smjese umiješajte sve preostale sastojke osim keksa. Manji dio nove smjese izlijte u kalup pa na nju poslažite kekse, prelijte smjesom pa opet poslažite kekse i prelijte smjesom. Poravnajte nožem i ostavite da se hladi u hladnjaku barem tri sata, a najbolje preko noći. Okrenite na duguljasti tanjur, skinite papir pa režite na ploške.

* Svi sastojci mogu se pronaći u bio&bio trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Oznake: