Recepti za kolače

21 prosinca, 2012

Makroni s kremom od kestena

 





















Sastojci: 3 bjelanca
20 dag šećera
1 žlica gustina
5 dag mljevenih lješnjaka
sok 1 limuna

Krema od kestena:
15 dag kesten pirea
3 jaja
6 dag šećera
1 vanilin šećer
malo ruma
0,4 dl slatkog vrhnja

Priprema: Bjelanca umutite sa šećerom, dodajte ostale sastojke pa na masni papir naštrcajte kružiće. Osušite ih na laganoj vatri.
Za kremu od kestena jaja, šećer i vanilin šećer kuhajte na pari. U ohlađenu smjesu dodajte kesten, tučeno slatko vrhnje i rum. Makron nadjenite kremom te poklopite drugim.
Poslužite s vrućim umakom od čokolade ili karamel umakom.

Oznake:

Mak kocke

 





















Tijesto: 10 dag margarina
1 vanilin šećer
3 jaja
1 žlica cimeta
1 žličica limunova soka
20 dag mljevenog maka
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka

Krema: 5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
3 žlice oštrog brašna
20 dag šećera
25 dag margarina

Priprema: Margarin dobro izradite pa postupno dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, cimet, limunov sok i mak. Dodajte toliko mlijeka da se tijesto teško odvaja od žlice. Pecite u namašćenom i pobrašnjenom limu oko 35 minuta na 200 stupnjeva. Ispečeni kolač pospite šećerom u prahu ili stavite čokoladnu ocaklinu. Po želji mak kocke možete nadjenuti i kremom. Za kremu navedene sastojke zakuhajte u kipućem mlijeku, ohladite, potom dodajte margarin i dobro pjenasto izradite. Ohlađeni pečeni biskvit prerežite popola i nadjenite kremom.

Oznake:

Mađarice svatovske

 





















Tijesto: 65 dag brašna
5 dag margarina
20 dag šećera
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja

Krema: 6 žlica šećera + 10 žlica šećera
6 dl mlijeka
10 dag čokolade
7 žlica oštrog brašna
25 dag margarina

Ukras: malo bijele čokoladne ocakline

Priprema: Od brašna, margarina, šećera, praška za pecivo, cijelih jaja i kiselog vrhnja umijesite tijesto. Podijelite ga na pet dijelova pa svaki tanko razvaljajte i pecite list po list na preokrenutom namašćenom i pobrašnjenom limu po 15 minuta na 180 stupnjeva.
Za kremu ispržite šećer, zalijte ga mlijekom, dodajte čokoladu i čekajte da zakuha. Posebno umutite 10 žlica šećera i oštro brašno te ukuhajte u prvotnu smjesu i u vruće dodajte cijeli margarin. Kad se rashladi, nadjenite između listova. Završite kremom. Po želji ukrasite bijelom čokoladnom ocaklinom, izgledat će vrlo dekorativno.

Oznake:

18 prosinca, 2012

Mađarica

 















Tijesto: 30 dag oštrog brašna
10 dag šećera
10 dag margarina
1/2 praška za pecivo
1 jaje
3 žlice kiselog vrhnja

Krema:  15 dag šećera
3,5 dl mlijeka
3 dag brašna
2 dag gustina
12 dag maslaca
1 žlica kakaa

Ocaklina: 20 dag čokolade

 Priprema: Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer i margarin, razradite rukama. Dodajte jaje i kiselo vrhnje i umijesite glatko tijesto. Podijelite na četiri jednaka dijela i razvaljajte. Pecite na preokrenutom limu na 175 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Za kremu ispržite šećer dok ne dobijete tamniji karamel. Zalijte sa 2,5 dl mlijeka i lagano kuhajte dok se karamel ne otopi. Posebno pomiješajte brašno i gustin s ostatkom mlijeka te dodajte u karamel s mlijekom dok se ne zgusne.
U ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac, zatim dobro umiješajte i razradite kakao. Kremom premažite tri lista, najgornji prelijte čokoladnom ocaklinom.

Oznake:

Lješnak trokut

















Tijedto: 40 dag brašna
20 dag šećera
10 dag margarina
2 jaja

Premaz: marmelada od marelica

Nadjev: 25 dag margarina
25 dag šećera
5 žlica mlijeka
25 dag nasjeckanih lješnjaka
25 dag mljevenih lješnjaka

Priprema: Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Razvaljajte ga na lim debljine 1 cm pa premažite marmeladom od marelica. U međuvremenu u kipuće mlijeko umiješajte sastojke za nadjev pa ga nanesite na tijesto. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.


Oznake: