Recepti za kolače

23 prosinca, 2013

Mousse s kesten pireom
























Kesten pire: 25 dag maruna
10 dag šećera u prahu
10 dag maslaca          
2 žlice ruma
10 dag čokolade za kuhanje

Bijeli mousse: 30 dag bijele čokolade
1 dl ruma
2 dl šlaga
5 žumanaca        
1 dl mlijeka
2 listića želatine

Priprema: Od navedenih sastojaka pripremite kesten pire tako da u jednu polovicu stavite čokoladu, a drugu ostavite postojeće nijanse. Oblikujte mini roladu.
Na pari tucite žumanca s mlijekom dok ne dobijete kremu. U ohlađenu stavite rastopljenu bijelu čokoladu i šlag pa izlijte u kalup. U sredinu stavite roladu od maruna.

Oznake:

Mousse od malina i čokolade

 






















Sastojci: za 4 osobe
2 dl slatkog vrhnja
2 dag maslaca
3 dag šećera
6 jaja
1 vanilin šećer
0,5 dl espresso kave
20 dag malina
20 dag čokolade
4 bijela čokoladna tartufa

Priprema:
Napravite mousse na klasičan način, s time da ga podijelite na dva dijela. U jedan ulijte espresso kavu, u drugi sok svježe propasiranih i smiksanih malina.
Od otopljene čokolade radite jednake krugove (3 po osobi), koje kad se stegnu, nadjenite mousseom i slojevito slažite. Uz to poslužite bijele čokoladne tartufe koje ćete napraviti jednako kao čokoladne samo s bijelom čokoladom.

Oznake:

Medena pita


















Tijesto:  3 dag maslaca (masti)
1 žličica sode bikarbone
1 jaje
3 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dag šećera
40 dag brašna

Krema: 5 dl mlijeka
4 žlice griza
25 dag margarina
25 dag šećera u prahu

Ukras: čokoladna ocaklina ili šećer u prahu

Priprema: Maslac, sodu bikarbonu, jaje, med, mlijeko i šećer zagrijte u posudi. Dodajte brašno i umijesite mekše tijesto. Podijelite ga u tri dijela pa na namašćenom i pobrašnjenom limu ispecite list po list, svaki oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
Skuhajte griz na mlijeku pa, kad se ohladi, dodajte dobro pjenasto izrađeni margarin i šećer u prahu. Pitu prelijte čokoladnom ocaklinom ili pospite šećerom u prahu.

Oznake:

Maruni, jagode & čokolada
























Sastojci: 50 dag pečenih maruna
50 dag jagoda
20 dag čokolade

Priprema: Od ukupne količine pečenih maruna trećinu usitnite. Jagode i cijele pečene marune nabodite na čačkalice te uranjajte u rastopljenu čokoladu. Pospite ih usitnjenim pečenim marunima.

Oznake:

Markiza s čokoladom i pistacijem


















Za 10 osoba

Markiza: piškote
šećerni sirup
liker od kave ili neki drugi

Krema:
5 jaja
15 dag šećera
40 dag tamne čokolade
5 dag kakaa
1 vrećica mljevenog pistacija
5 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer

Priprema; Kalup obložite piškotama koje ste premazali šećernim sirupom u koji ste stavili malo likera od kave ili nekog drugog likera.Za kremu jaja, čokoladu, šećer i vanilin šećer lupajte na pari. U malo ohlađenu smjesu dodajte pistacije i tučeno slatko vrhnje. Rasporedite kremu na piškote pa stavite u zamrzivač na četiri sata. Servirajte uz razne umake.Ovaj kolač možete raditi u ovalnom kalupu ili kao tortu.

Oznake:

Marija kocke




Sastojci: 6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
6 žlica tople vode
3 žlice kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo

Premazivanje: čokoladna ocaklina

Krema: 5 dl slatkog vrhnja
2 dag želatine
1 dl mlijeka

Priprema: Od navedenih sastojaka umutite tamni biskvit. Trećinu ulijte na namašćeni lim i pecite prvi list 15 minuta na 180 stupnjeva. Na isti način ispecite još dva lista. Za kremu u tučeno slatko vrhnje dodajte želatinu otopljenu u mlijeku. Ohlađene listove biskvita najprije premažite čokoladnom ocaklinom pa na svaki nanesite po sloj šlaga.

Koliko je to: 1 žlica = 2 dag (šećera)
1 žličica = 1 dag (šećera)
1 šalica = šalica od 2 dl = 20 dag (šećera)

Oznake: