Recepti za kolače

03 prosinca, 2010

Božićni kuglof



Tijesti: 15 dag sušenih marelica
15 dag grožđica
0,5 dl ruma
20 dag maslaca + malo za kalup
25 dag brašna + malo za kalup
10 dag mljevenih oraha
25 dag šećera u prahu
4 jaja
1 prašak za pecivo
naribana korica jednog neprskanog limuna

Posipanje:
šećer u prahu


Priprema kolača: Kalup za kuglof namažite maslacem i stavite u hladnjak. Oprane grožđice namačite dvadesetak minuta u rumu. Pjenasto umutite maslac sa šećerom pa naizmjence primiješajte jaja i brašno s praškom za pecivo. Kad smjesa postane glatka, umiješajte preostale sastojke. Pecite kuglof 55-60 minuta na 170 stupnjeva. Napola ohlađeni izvadite iz kalupa i, kad se potpuno ohladi, pospite šećerom u prahu.

Oznake:

Božićni kruh sa sušenim vočem


Sastojci: 20 dag tijesta za kruh
od integralnog brašna

Dodaci:
20 dag suhih šljiva
20 dag suhih smokvi
20 dag suhih grožđica
5 dag ušećerene naranče
5 dag ušećerenog limuna
10 dag mljevenih oraha
10 dag mljevenih lješnjaka
12 dag smeđeg šećera
1 dag mljevenog cimeta

Priprema: Sve navedene sastojke zamijesite, dodajte tijesto za kruh od integralnog brašna, pa ponovo zamijesite. Oblikujte kruščiće i ostavite da se dižu 30 minuta. Pecite 60 minuta na 170 stupnjeva.

Oznake:

Bor od Fritula




Fritule: 50 dag brašna
1 kocka svježeg kvasca
10 dag pirea od krumpira ili 1 obični jogurt
cimet
sol
5 dag grožđica
naribana korica 1 neprskanog limuna
1 dl rakije ili ruma

Ocaklina: 10 dag bijele čokolade
10 dag crne čokolade za kuhanje


Priprema kolača: Stavite kvasac da se diže u malo mlakog mlijeka, brašna i šećera. Od uzašlog kvasa, brašna, pirea od krumpira i malo soli zamijesite žitko tijesto. Kad se digne, dodajte rakiju, grožđice i limunovu koricu. Žličicom oblikujte loptice pa ih ispržite u vrelom ulju.
Dio fritula namočite u crnu, dio u bijelu čokoladnu ocaklinu pa složite u oblik bora.

Oznake:

Božićna torta


Biskvit: 10 žumanaca
+ 10 bjelanaca
16 dag brašna
16 dag šećera
15 dag oraha
10 dag maslaca

Kremu: 40 dag kestena
izrađenog sa šećerom
30 dag oraha
1,5 dl mlijeka
15 dag šećera
Za marcipan masu:
40 dag očišćenih badema
40 dag šećera



Priprema torte: Posebno istucite bjelanca, a posebno žumanca sa šećerom, zatim sve to spojite i zamiješajte s ostalim sastojcima. Biskvitnu smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu i pecite na 180 stupnjeva 55 minuta. Ispečeni biskvit razrežite na tri jednaka dijela pa ravnomjerno nanesite između biskvita.
Za kremu šećer i mlijeko skuhajte, zamiješajte orahe pa ohladite i dodajte kesten. Sve dobro izmiješajte. Odjenite tortu u gotov marcipan i prigodno ukrasite božićnim motivima.

Oznake: