Recepti za kolače

22 prosinca, 2007

Čupava kata

Čupava kata

Tijesto: 3 žumanjaka
3 žlice šećera
15 dag margarina
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice mlijeka

Nadjev: 15 dag oraha
3 bjelanjka(snijeg)
20 dag šećera u
Prahu

Priprema kolača: Pjenasto izmješajte žumanjke sa šećerom, dodajte sve ostalo i zamijesite tijesto. Razdjelite na 3 dijela, razvaljajte na veličinu lima. Prvi dio stavite u lim, premažite marmeladom, položite drugi dio tijesta, prekrijte nadjevom, a treči dio tijesta naribajte i pecite na 180*C.

Oznake:

Rum kocke 2

Rum kocke 2

Tijesto: 4 žumanjka
20 dag šećera
20 dag margarina
20 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa
1dl mlijeka
snijeg od 4 bjelanjaka

Sirup: 20 dag šećera
2 dl vode
1 dl ruma

Priprema tijesta: Pjenasto miješati žumanjke
sa šećerom i postupno dodavati ostale sastojke. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Biskvit peći u pećnici zagrijano na 180*C oko 25 minuta. Još topli biskvit posipati sa 20 dag mlijevenih oraha i preliti priređenim sirupom.

Priprema sirupa: Prokuhati šećer u vodi i na kraju dodati ruma. Ohlađeni kolač po želji pokriti čokoladnom glazurom.

Oznake:

21 prosinca, 2007

Torta leptir

Torta leptir

Tijesto: 12 jaja
12 žlica šećera
12 žlica brašna
2 vanilin šećera

Krema: 0,51 soka od višanja
(iz kompota)
6 dag gustina
20 dag šećera
3 žlice likera od višanja
višnje iz kompota
1 l slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
5 dag šećera u prahu


Priprema tijesta: Ispeci dva biskvita od po 6 jaja, 6žlica šećera, 6 žlica brašna i vanilin šećer- u većem limu. Izrezi u oblik leptira.

Priprema kreme: Skuhaj 0,5 l soka od višanja(iz kompota) s gustinom, dodaj šećer. U hladno umješaj liker od višanja, te očišćene višnje iz kompota. Tijesto prereži, premaži kremom od višanja, na kremu stavi sloj tučenog slatkog vrhnja (istući litru vrhnja sa 1 vanilin šećerom i 5 dag šećera u prahu). Ako je biskvit prerezan dvaput, ponovi postupak dok ne potrošiš kremu. Izvana ukrasi po želji žele bombonima i obojenim tučenim slatkim vrhnjem.

Oznake:

20 prosinca, 2007

Košarice

Tijesto: 45 dag oštrog brašna
25 dag margarina
12 dag šećera
2 žumanjka
2 cijela jaja
1 prašak za pecivo

Nadjev: 20 dag čokolade
15 dag margarina
6 žlica vode

Priprema tijesta: Zamijesite prhlo tijesto i napunite kalupe za košarice. Pečene košarice malo izdubite i nadjenite otoplijenom čokoladom:

Priprema nadjeva: Rastopite na pari i nalijte u svaku košaricu. Kad se stegne, u sredinu ubodite bombone jagode i ukrasite šaumom ili kremom po želji.

Oznake:

17 prosinca, 2007

Lješnjakove ploškice

Tijesto: 25 dag margarina
20 dag šećera
1 vanilin šećer
2 žumanjaka
15 dag brašna
1/2 ravne žličice
praška za pecivo
20 dag mlijevenih
lješnaka

Posebno: margarin za lim

Glazura: 15 dag Kuvertire
(fine čokolade)

Priprema tijesta: Pjenasto izmješati margarin, dodajte šećer, vanilin šećer i žumanjke, miješajte dok se šećer posve ne rastopi. Umjesite tijesto dodavajući brašno s praškom za pecivo i mlijevene liješnjake. Tijesto punite u vrećice za štrcanje s tuljčićem srednje velikoga otvora i štrcajte na namašteni lim u trake duge 4-5 cm. Pecite na 200*C 10-15 minuta. Kuvertiru rastopite na pari i premažite ohlađene ploškice.

Oznake: