Recepti za kolače

21 siječnja, 2012

Kolačići od marcipana

Sastojci: 20 dag marcipana
10 dag nasjeckanih oraha
10 dag šećera u prahu
malo ruma
čokoladna ocaklina
30 polovica oraha

Priprema: Pomiješajte marcipan, orahe, šećer u prahu i malo ruma u glatku smjesu. Razvaljajte je na 1 cm debljine na podlozi posutoj šećerom u prahu. Režite rombove 2x3 cm pa svaki umočite u čokoladnu ocaklinu. Ukrasite polovicama oraha.

Oznake:

20 siječnja, 2012

Kolač od višanja




Dizano tijesto:
30 dag glatkog brašna
3 dag kvasca
prstohvat soli
2 jaja
3 dl mlijeka
10 dag margarina
Nadjev: 30 dag višanja iz kompota
10 dag šećera
3 žlice gustina
malo cimeta
malo višnjevače

Priprema: Od navedenih sastojaka umijesite dizano tijesto i ostavite ga da se diže.
Za nadjev sok iz kompota stavite kuhati sa šećerom, umiješajte gustin, cimet i višnjevaču. Kad se zgusne, umiješajte višnje. Ohladite. Uzdiglo tijesto razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini, premažite nadjevom i savijte s obje strane. Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva.
Uz kolač poslužite umak od višanja i tučeno slatko vrhnje.

Oznake:

19 siječnja, 2012

Kolač od maka i jabuka




Sastojci:
5 jaja
8 dag šećera u prahu
5 dag maslaca
sol
20 dag mljevenog maka
4 - 5 jabuka

Premaz: marmelada od marelice

Priprema:
Jabuke ogulite pa narežite 12 do 14 okruglih, centimetar debelih ploški, kojima pažljivo izdubite sredinu.Izmiješajte smjesu za biskvit pa je ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup. Po nepečenoj smjesi u pravilnim razmacima rasporedite ploške jabuka i sve pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Čim kolač izvadite iz pećnice, premažite ga dobro zagrijanom marmeladom od marelice.

Oznake:

18 siječnja, 2012

Kolač od kus-kusa




Sastojci:
3 šalice kus-kusa
8 šalica jabučnog soka
2 šalice grožđica
1 šalica lješnjaka
1 žlica limunove korice
1 žlica đumbirova soka


Priprema: Pomiješajte kus-kus i sok pa zagrijte da provri. Kuhajte kratko dok kus-kus ne upije tekućinu (oko 5 minuta). Stavite u nauljeni kalup i poravnajte. Ohladite da se stegne. Kuhajte grožđice 10 minuta u toliko vode da ih prekrije. Ohlađene izmiksajte i pomiješajte s lješnjacima koje ste popržili i samljeli, koricom limuna i sokom đumbira. Smjesu premažite preko kus-kusa i izrežite okruglim kalupom ili čašom.

šalica = čajna šalica od 2 do 2,2 dl

Svi sastojci mogu se pronaći u bio&bio trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Oznake:

17 siječnja, 2012

Kokos praline




Sastojci:
4 dl slatkog vrhnja
70 dag tamne čokolade
20 dag kokosa
1 žlica kakaa
malo ruma

Priprema: Zavrijte vrhnje, dodajte čokoladu, kakao, polovicu kokosa i rum. Rashladite pa kuglice zarolajte u kokos.

Oznake:

16 siječnja, 2012

Kikiriki fantazija




Prhlo tijesto: 15 dag maslaca
8 dag kikirikija
8 dag šećera
1 jaje
20 dag oštrog brašna
5 dag škrobnog brašna Gussnel Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
1 žličica Praška za pecivo Dolcela

Karamel: 8 dag šećera u prahu
2,5 dl vrhnja za šlag
5 dag maslaca
15 dag kikirikija

Čokoladni preljev: 10 dag čokolade za kuhanje
20 dag mliječne čokolade
2,5 dl vrhnja za šlag
2-3 žlice limunova soka

Priprema: Od brašna, Gussnela, praška za pecivo, maslaca narezanog na listiće, jaja, mljevenog kikirikija, šećera i vanilin šećera izradite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena. Nakon toga valjkom razvaljajte tijesto, stavite ga u namazan i pobrašnjen lim veličine 30x35 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta.Za to vrijeme pripremite karamel. U posudu uspite šećer u prahu i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok ne dobije zlatno-žutu boju.Posudu maknite s vatre, dodajte maslac, zatim vrhnje, koje morate dodavati polako, uz stalno miješanje. Promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte kikiriki. Karamel malo ohladite pa izlijte na ispečenu i ohlađenu podlogu od prhkog tijesta.Mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komade i otopite na pari. Slatko vrhnje stavite da zakuha pa ga prelijte po rastopljenoj čokoladi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku masu, kojoj na kraju dodajte limunov sok.Čokoladni preljev prelijte preko karamela s kikirikijem, ostavite da se ohladi i poslužite narezanog na male kockice.

Oznake:

15 siječnja, 2012

Kiflica od oraha




Sastojci:
30 dag mljevenih oraha
20 dag integralnih keksa
50 dag smeđeg šećera
15 bjelanaca
20 dag usitnjenih oraha

Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte kiflice pa ih uvaljajte u usitnjene orahe. Složite ih na namašćen i pobrašnjen lim i pecite po 7 minuta na 170 stupnjeva.

Oznake: