Recepti za kolače

14 prosinca, 2007

Majine kocke

Tijesto: 6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
2 oblatne
pekmez ili džem
od marelice

Krema: 2 velike šalice
šećera
2 dl mlijeka u
prahu
2 male šalice
vode
20 dag margarina

Priprema tijesta: Pjenasto miješati žumanjke sa šećerom, dodati brašno i na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka. Biskvit ispeći u veličini oblate i pečeni biskvit izvaditi iz lima.

Priprema kreme: Skuhati šećer, mlijeko u prahu i vodu neprestano mješajući dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margarin.

Postupak: Oblatu namazati pekmezom i polovicom kreme. Na nju položiti biskvit i namazati drugom polovicom kreme. Drugu oblatu također namazati pekmezom i staviti na kolač ( pekmezom na kremu). Gornja strana oblate mora biti čista. Kolač staviti pod lagani uteg da se sve dobro slijepi i rezati idući dan.

Oznake:

Kocke s višnjama

Kocke s višnjama



Tijesto:
25 dag brašna
15
dag margarina
20
dag šećera u prahu
2 žumanjka
limunova korica
50
dag očišćenih višanja

Krema: 6 žumanjaka
15
dag šećera
2 dl kiselog vrhnja
2
dag brašna
snijeg od 6 bjelanjaka

Priprema tijesta: U brašno izmrviti margarin, dodati šećer, žumanjke, ribanu limunovu koricu i umjesiti prhko tijesto. Razvaljati i staviti u namašten i pobrašnjen lim da se peče oko 20 minuta (gotovo do kraja). Izvaditi iz pećnice i na tjestu raspodjeliti očišćene višnje, preliti kremom i staviti natrag u pećnicu na laganu temperaturu da krema malo požuti.

Priprema kreme: Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati brašno, vrhnje i čvrst snijeg od bjelanjaka te sve dobro izmješati i premazati preko višanja.

Oznake:

13 prosinca, 2007

Košarice s orasima

Tijesto: 30 dag oštrog brašna
22,5 dag margarina
3 jušne žlice šećera
5 žumanjaka
1 prašak za pecivo
0,5 dl mlijeka, može
i manje po potrebi

Nadjev: 4 bjelanjka
12 žlica šećera
25 dag oraha
1 žlicu brašna
limunov sok

Priprema tijesta: Margarin i brašno izradite rukom, dodajte šećer, žumanjke, prašak za pecivo i limun, pa s mlijekom zamjesite prhlo tijesto. Tijesto stavite u podmazane i pobrašnjene kalupiće za košarice. Žličicom na tijesto stavite malo nadjeva i zajedno lagano pecite.

Priprema nadjeva: Bjelanke istucite u čvrst snijeg, dodajte jednu po jednu žlicu šećera. Na kraju lagano umješajte orahe, brašno i limunov sok. Dobit ćete oko 35 košarica.

Oznake:

12 prosinca, 2007

Crne trube

Crne trube

Tijesto: 35 dag mekanog
brašna
15 dag mlijevenog
šećera
18 dag margarina
7 dag mlijevenih
oraha
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kakaa

Krema: 10 jaja
20 velikih žlica šećera
2 margarina (50 dag)

Čokoladni preljev: 10 dag čokolade
10 dag margarina

Priprema tijesta: Na dasku stavite brašno, dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Razvaljajte 2 mm debelo,režite na kocke 4 x 6 cm, omotajte na limene kalupiće (trube), stavite u lim i ispecite. Pečene trube skinite s kalupića i punite kremom.

Priprema kreme: Jaja i šećer gusto skuhajte na pari, ohladite i dodajte 2 izrađena margarina. Kremu stavite u špricu za tortu i punite trube. Krajeve truba možete sa svake strane 1 cm u čokoladni preljev.

Oznake:

Vinski kolači

Tijesto: 40 dag oštrog brašna
12 dag šećera
1 vanilin šećera
3 žlice bijeloga vina
20 dag margarina
2 žumanjka

Priprema tijesta: Zamjesite glatko tijesto, tanko razvaljajte i okruglim kalupićem izrežite kekse. Dva bjeljanka istucite u čvrst snijeg, dodajte dvije žlice šećera u prahu. Svaki kolačić tanko premažite snijegom. Nasjekajte 10 dag oraha i dodajte po želji malo cimeta. Orahe posipajte po snijegu i pecite na laganoj vatri dok ne poprime svijetlosmeđu boju.

Oznake:

Limunove kocke

Tijesto: 4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna

Krema I: 10 žlice vode
10 žlice šećera
20 dag oraha
4 rebra čokolade
13 dag margarina

Krema II: 1 margarin
8 žlica šećera u prahu
korica i sok od 1 limuna

Priprema tijesta: Bjelanke istući u čvrsti snijeg, polagano dodavati šećer, žumanjke i brašno. Ispeći tijesto u veličini veće oblate.

Priprema kreme I: Vodu i šećer prokuhati, te umješati mljevene orahe i čokoladu. U mlako dodati margarin.

Priprema kreme II: Margarin, šećer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.

Postupak: Pripremite 2 veće oblate. Jednu oblatu premazati polovicom kreme I, polovicu kreme II i položiti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i Poklopiti drugon oblatom. Po želji kolač možete preliti čokoladnom glazurom

Oznake:

09 prosinca, 2007

Čokoladni keksi

Čokoladni keksi

Tijesto: 25 dag Maslaca
13 dag šećera
30 dag brašna
5 dag mlijevenih
badema
5 dag ribane
čokolade
1 bjelanjak
2 male žličice praška
za pecivo
1 vanilin šećer

Priprema tijesta: Zamijesite tijesto pa izradite keksiće raznih oblika, najbolje strojno, može i ručno. Pecite u namaštenom limu na 160*C, 10-15 minuta.

Oznake: