Recepti za kolače

01 studenoga, 2007

Šape od kokosa

Tijesto: 25 dag maslaca
30 dag kokosa
25 dag šećera
1 šalica ulja
2 šalica (za crnu
kavu) mlijeka
1/2 praška za
pecivo
brašno po potrebi
malo maslaca i
brašna za kalupiće

Priprema tijesta: Zamjesite tijesto, brašna dodajte toliko da se ne lijepi, a da ne bude tvrdo. Pecite u kalupićima za šape. Pečene šapice ukrasite rastopljenom čokoladom.

Oznake:

31 listopada, 2007

Rafaelo kocke

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tijesto smeđe: 5 Bjelanjaka
15 dag šećera
15 dag oraha
2 žlice brašna
1/2 praška za
pecivo

Tijesto bjelo: 5 Bjelanjaka
15 dag šećera
10 dag kokosovog
brašna
2 žlice brašna
1/2 praška za
pecivo

Krema: 10 Žumanjaka
15 dag šećera
1 puding od
vanilije
4 dl mlijeka
25 dag margarina

Priprema tjesa smeđeg: Bjelanjke sa šećerom istući u čvrsti snijeg, lagano umješati orahe i brašno promješano s praškom za pecivo.

Priprema tijesta bjelog: Bjelanjke sa šećerom istući u čvrsti snijeg, lagano umješati kokos i brašno promješano s praškom za pecivo.

Priprema kreme: Žumanjke, šećer i puding razmutiti s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko. Ohlađenoj kremi dodati pjenasto izrađen margarin.

Postupak: Smeđi biskvit premazati polovicom kreme, prekriti bijelim biskvitom, premazati kremom i posipati kokosovim brašnom.

Oznake:

30 listopada, 2007

Ružine kocke

Tijesto I: 4 jaja
26 dag šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
26 dag brašna
1 prašak za pecivo

Tijesto II: 8 bjelanjka
8 žlice šećera
2 žlice ulja
3 žlice oraha
8 žlice brašna
5 žlica mlijeka

Žuta krema: 8 žumanjaka
20 dag šećera u
prahu
sok od jedne
naranče
20 dag margarina

Bijela krema: 5 dl mlijeka
5 žlica brašna
15 dag margarina

Glazura: 15 dag čokolade
5 dag margarina

Priprema tijesta I: Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom postupno dodajući ulje i mlijeko. Na kraju lagano umješati brašno pomješano s praškom za pecivo i snjeg od bjelanjka.

Priprema tijesta II: Bjelanjke istući sa šećerom, dodati ulje, mljevene orahe i brašno. Pečeni biskvit preliti mlijekom.

Priprema žute kreme: Žumanjke umutiti sa šećerom i kuhati na pari. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin i sok od naranče.

Priprema Bijele kreme: Skuhati kremu od brašna i mlijeka, ohladiti i dodati izrađen margarin.

Priprema glazure: Čokoladu i margarin rastopiti na laganoj vatri.

Postupak: Tijesto 1. premazati žutom kremom, na to položiti tijesto 2. i premazati bijelom kremom, te čokoladnom glazurom preliti cijeli kolač.

Oznake:

Medene šape

Medene šape

Tijesto: 35 dag oštrog brašna
20 dag margarina
20 dag šećera
4 velike žlice meda
1 jaje
1 šalica mljevenih
oraha
1 vanilin šećer
1 mala žličica praška
za pecivo
1/2 male žličice
cimeta

Priprema: Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i cimetom, dodajte šećer, vanilin šećer i orahe. dodajte razmrvljeni margarin, med, jaje i dobro zamjesite. Neka odstoji pola sata. Kalupiće namažite margarinom i posipajte brašnom. Napunite kalupiće do pola tijestom i pecite oko 15 minuta na 180*C. Još vruće vadite iz kalupića i uvaljajte u šećer u prahu.

Oznake:

29 listopada, 2007

Zvjezdice

Zvjezdice

Tijesto: 30 dag glatkog
brašna
2 jaja
15 dag margarina
10 dag mljevenog
šećera
1 prašak za pecivo

Priprema Tijesta: Zamjesite prhko tijesto, tanko razvaljajte i kalupom oblikujte zvjezdice i pecite u namaštenom limu. Možete ispeći 2 ili 3 veličine, pa slagati jedno na drugo. Sljepite marmeladom. Mogu se stavljati i dva tijesta jedno na drugo. Ukrasite po želji.

Oznake:

Kocke s makom i sirom

Kocke s makom i sirom

Tijesto: 20 dag margarina
50 dag brašna
20 dag šećera
1/2 praška za pecivo
1 jaje
sol

Nadjev od maka:
50 dag mljevenog maka
5 dl mljeka
20 dag šećera
1 žličica cimeta
8 dag gustina
2 jaja
4 žlice ulja

Nadjev od sira:
1 neprskani limun
2,5 dl mljeka
30 dag šećera
5 dag margarina
3 jaja
4 dag gustina
75 dag svježega
kravljeg sira

Priprema tijesta: Promješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrvti margarin. Dodati jaje,šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdjeliti u dva djela, te polovicu staviti u zamrzivač,a polovicu tjesta u hladionik.

Priprema nadjeva od maka: Zagrijati mljeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmučene žumanjke, a u ohlađeno snjeg od bjelanjaka.

Priprema nadjeva od sira: Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Primješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snjeg od bjelanjka.

Postupak: Tijesto iz hladionika razvaljati u veličininamaštenog i pobrašnjenog lima 32x40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolaš i sve zajedno peći na 175 *C oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.

Oznake:

28 listopada, 2007

Kokos kifle

Kokos kifle

Tijesto: 30 dag mekanog
brašna
20 dag kokosa
2 cjela jaja
25 dag margarina
12 dag šećera
1 vanilin šećer
pola praška za
pecivo

Priprema tijesta: Od navedenih namirnica zamjesite tjesto, oblikujte kiflice i svijetlo ispecite. Još vruće uvaljajte u šećer u prahu pomješan s vanilin šećerom. Po želji vrhove kifla umačite u rastopljenu čokoladu.

Oznake:

Husarski uštipci

Husarski uštipci

Tijesto: 1 štapić vanilije
20 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka
malo soli
30 dag oštrog brašna
10 dag mljevenih
lješnaka
pola šalice šećera
u prahu
15 dag marmelade
od ribizla

Priprema tijesta: Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž. Zamjesite tjesto od maslaca, šećera žumanjka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake. Tjesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladionik. Oblikujte tjesto u dugačku kobasicu, narežite je na jednako debele ploškice. Od svake ploškice oblikujte kuglu, u sredini utisnite udubinu drškom kuhače. Lim namažite i pobrašnite, pa poslažite uštipke. pecite na 200*C od 15 do 20 minuta. Ohlađene uštipke posipajte šećerom u prahu . Zagrijte mrmeladu da malo provrije i punite udubine uštipaka. Neka se marmelada suši 1-2 dana, a potom služite uštipke u kuriju.

Oznake: