Recepti za kolače

15 svibnja, 2010

Bijela pita




Tijesto: 33 dag brašna
11 dag šećera
13 dag margarina
1 žličica praška za pecivo
2 jaja

Krema: 4 dl mlijeka
17 dag šećera
1 žlica vanilin šećera
2,5 dag brašna
2,5 dag gustina
17 dag maslaca
sok jednog limuna
17 dag maslaca

Ocaklinu: sok jednog limuna
6 dag čokolade

Priprema tijesta:
Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer i margarin te razradite rukama. Dodajte jaja i umijesite glatko tijesto. Podijelite na tri dijela i izvaljajte svaki list posebno. Pecite na 175 stupnjeva na preokrenutom limu dok ne dobiju zlatnu boju.

Priprema kreme:
U trećinu mlijeka umiješajte brašno, šećer, gustin i vanilin šećer. Preostalo mlijeko zavrijte te dodajte pripremljenu smjesu. Kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodajte izrađeni maslac te miješajte dok se dobro ne razradi.

Priprema ocakline: U polovicu kreme ulijte limunov sok, u drugu polovicu otopljenu čokoladu. Na ispečeno tijesto slažite red kreme, red nadjeva. Prelijte bijelom čokoladnom

Oznake:

Bećari




Sastojci: 1 paket gotovih oblatni

Prvi nadjev:
20 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
1 dl vode

Drugi nadjev:
5 žumanaca
1 jaje
30 dag šećera
2 vanilin šećera

Treći nadjev: 25 dag suhih smokava
10 dag grožđica
1 dl vode
10 dag šećera
25 dag margarina
1 naranča

Priprema prvog nadjeva:
Za prvi nadjev vodu i šećer prokuhajte, potom ukuhajte mljevene orahe.

Priprema drugog nadjeva:
Za drugi nadjev navedene sastojke lupajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Pustite da se ohladi pa dodajte izrađeni margarin.

Priprema trećeg nadjeva:
Za treći dio smokve i grožđice sitno sameljite pa ukuhajte u vodi sa šećerom. Slažite redom oblatne i nadjeve.

Oznake:

10 svibnja, 2010

Bakin kolač




Tijesto: 30 dag maslaca
30 dag brašna
1 jaje
1 dl mlijeka
10 dag šećera
naribana korica 1 neprskanog limuna
0,2 dag svježeg kvasca
30 dag oraha
15 dag pekmeza od šljiva

Ocaklinu:
10 dag čokolade

Priprema tijesta: Od 25 dag maslaca, jaja, brašna, šećera, naribane limunove korice i kvasca namočenog u mlijeko umijesite tijesto. Ostavite da počiva jedan sat. Tijesto podijelite na tri dijela pa svaki list premažite pekmezom i pospite orasima. Pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.

Ocaklina: Na kraju kolač prelijte čokoladnom ocaklinom.

Oznake:

Bademi u čokoladi




Potrebne Namirnice:
20 dag badema
10 dag čokolade sa 80% kakaa
papirnate košarice

Priprema: Bademe blanširajte u kipućoj vodi pa im ogulite kožicu. Kratko ih popržite u tavi da porumene. Na pari otopite čokoladu pa je do pola ulijte u papirnate košarice. Na vrh stavite po dva badema i pustite da se ohlade.

Oznake:

Badem kiflice




Tijesto: 40 dag očišćenih mljevenih badema
30 dag šećera
10 bjelanaca
5 dag brašna
80 dag očišćenih blanširanih badema

Priprema tijesta: Na pari u kotliću zagrijte do vrenja mljevene bademe, šećer, bjelanca i brašno tako da dobijete masu gustu kao krema. Ohladite i oblikujte u male ili veće kruščiće. Uvaljajte ih u prethodno pripremljene blanširane bademe.
Tako oblikovane kiflice rasporedite na namašćen i pobrašnjen lim. Pecite oko 15 minuta na 150 stupnjeva.

Oznake:

Apple cake




Tijesto: 3 jaja
2 dl šećera
1 dl ulja
3 dl brašna
3 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Kremu: 1 kg oguljenih jabuka
15 dag šećera
prstohvat cimeta
sok 1 limuna
2 pudinga od vanilije
1 slatko vrhnje za šlag

Priprema tijesta: Umutite žumanca sa šećerom polako dodajući ulje i sve ostale sastojke. Biskvit pecite na namašćenom i pobrašnjenom limu oko 20 minuta na 170 stupnjeva. Jabuke izrežite na ploške, stavite ih kuhati u 8 dl vode, dodajte šećer, cimet i limunov sok pa kuhajte dok ne omekšaju.

Priprema kreme: Na ohlađeni biskvit složite dobro ocijeđene jabuke. U soku koji je preostao skuhajte puding pa ga prelijte preko jabuka. Istucite šlag i premažite ga preko ohlađenog kolača.

Oznake: