Recepti za kolače

21 listopada, 2011

Fini kuglof





Sastojci:
2 dag svježeg kvasca
4 dl mlijeka
4 žlice šećera
1 jaje + 1 žumance
prstohvat soli
naribana korica 1 neprskanog limuna
50 dag brašna
15 dag maslaca
2 rebra čokolade
10 dag grožđica

Priprema:
Stavite kvasac da se diže s malo šećera, brašna i mlakog mlijeka. U većoj zdjeli pjenasto umutite jaja i šećer, dodajte limunovu koricu, sol, uzdigli kvas i mlijeko. Uz stalno miješanje dodavajte brašno i rastopljeni maslac. Tijesto treba biti mekano. Odvojite 1/3 tijesta i pomiješajte ga s naribanom čokoladom, a u preostalo stavite grožđice. Na dno kalupa premazanog maslacem stavite dio tijesta s grožđicama, preko njega tijesto s čokoladom, a povrh svega ostatak tijesta s grožđicama. Ostavite na toplom da se diže. Pecite oko 45 minuta na srednjoj temperaturi (180 stupnjeva).
Ispečeni kuglof istresite iz kalupa i prelijte šećernom ili čokoladnom ocaklinom.

Oznake:

Dundee cake




Tijesto:
25 dag maslaca
15 dag nerafiniranog žutog šećera
srž jedne vanilije
malo soli
0,2 dl ruma
6 jaja
35 dag brašna
2 žličice praška za pecivo
40 dag grožđica
5 dag mljevenih badema
10 dag ušećerene limunove korice narezane na kockice

Ocaklina: 2 žlice šećera
3 žlice vode


Priprema: Izmiješajte maslac i šećer, dodajte vaniliju, sol i rum, umiješajte jedno po jedno jaje pa pjenasto umutite. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa ih pomiješajte s grožđicama, mljevenim bademima i ušećerenom limunovom koricom. Žlicu po žlicu umiješajte u smjesu s jajima. Ulijte u kalup, promjera 26 cm, obložen papirom za pečenje, poravnajte površinu i ukrasno posložite polovice badema. Pecite na srednjoj rešetki 60 do 80 minuta na 180 stupnjeva. Ispečeni kolač ostavite da se hladi na rešetki. Masni papir ne odstranjujte do rezanja. Iskrenite kolač i sa strane ga premažite marmeladom od marelica, a odozgo prelijte ocaklinom koju napravite tako da kuhate šećer u vodi 2-3 minute dok se do kraja ne otopi.

Oznake:

20 listopada, 2011

Dunavski valovi




Tijesto:
20 dag margarina
20 dag šećera
2 vanilin šećera
5 jaja
30 dag brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žlice kakaa
80 dag konzerviranih višanja

Krema: 2 pudinga od vanilije
5 dl mlijeka
20 dag margarina
2 žlice šećera u prahu

Ocaklina: čokoladna ocaklina

Priprema: Od margarina, šećera, vanilin šećera, cijelih jaja, brašna i praška za pecivo umutite biskvit. Polovicu ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup, u drugu polovicu dodajte kakao i konzervirane višnje pa prelijte preko prve smjese. Pecite sve zajedno oko 25 minuta na 190 stupnjeva.
U međuvremenu pripremite kremu tako da pudinge od vanilije skuhate u mlijeku. U hladni puding dodajte margarin i šećer u prahu i sve dobro izradite. Prelijte čokoladnom ocaklinom.

Oznake:

19 listopada, 2011

Domaće vanilin kiflice




Sastojci
: 25 dag brašna
12 dag maslaca
10 dag šećera
6 dag mljevenih badema
1 jaje
šećer u prahu
1 vanilin šećer

Priprema: Maslac i brašno razmrvite pa dodajte preostale sastojke i zamijesite prhko tijesto. Nemojte ga previše mijesiti da ne postane ljepljivo. Ostavite ga oko jedan sat da se odmori. Nakon toga oblikujte male kiflice, složite ih na namašćeni lim i pecite na 180-200 stupnjeva. Još vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

Oznake:

18 listopada, 2011

Desert u Časi





Sastojci:
1 papaja
1 mahuna vanilije
2 žlice soka od limete
7 žlica šećera
2 žlice maka
2 dl slatkog vrhnja za šlag
50 dag posnog svježeg kravljeg sira
10 dag badema


Priprema: Papaju prepolovite, izvadite joj koštice i narežite je na male kockice. Mahunu vanilije prepolovite i iz sredine sastružite njenu aromatičnu srž pa je pomiješajte sa sokom od limete i dvije žlice šećera. U tome dva sata marinirajte kockice papaje.
Za kremu od sira umutite šlag, dodajte svježi kravlji sir i 3 žlice šećera.
Za krokant od badema napravite karamel od preostalog šećera i dodajte bademe koje ste prethodno malo popržili bez masnoće. Izlijte smjesu na papir za pečenje i čekajte da se ohladi. Smrvite je valjkom za tijesto pa u čašu slažite red kreme od sira, red krokanta od badema, red marinirane papaje.

Oznake:

17 listopada, 2011

Dvobojna ledena čokoladna torta




Za 10 osoba

Čokoladni biskvit: 6 žumanaca + 6 bjelanaca
15 dag šećera
15 dag brašna
2 dag kakaa

Tamna krema: 7,5 dag šećera
0,25 dl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag čokolade za kuhanje
2,5 dl tučenog slatkog vrhnja

Svijetla krema: 7,5 dag šećera
0,25 dl vode
50 g žumanaca
75 g cijelih jaja
20 dag čokolade za kuhanje
2,5 dl tučenog slatkog vrhnja
4 listića otopljene želatine

Priprema: Za čokoladni biskvit istucite bjelanca sa šećerom, dodajte žumanca, lagano primiješajte brašno i kakao. Ulijte na lim prekriven papirom za pečenje u tankom sloju (oko 1 cm debljine). Pecite 8 do 10 minuta na 220 stupnjeva.
Za kremu od šećera i vode skuhajte sirup na 121 stupnju kako bi se uklonila svaka opasnost od salmonele. Žumanca i cijela jaja mutite dok se ne zapjene, dodajte šećerni sirup i na 40 stupnjeva otopljenu čokoladu pa miješajte dok se ne ohladi. Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
U kalup stavite čokoladni biskvit, natopite ga rumom (alkohol sprečava da se biskvit zamrzne!) pa smjesu ulijte u kalup. Stavite na pola sata u hladnjak i zalijte bijelom čokoladnom smjesom.

Oznake:

Datulje s marcipanom




Sastojci: 25 dag datulja
30 dag marcipana

Priprema: Ovaj ćete slatki zalogajčić pripremiti vrlo jednostavno: datulje očistite od koštica, napunite ih marcipanom i izvana im oblikujete košuljicu od marcipana.

Oznake:

Dalmatinska torta





Tijesto: 30 dag maslaca
30 dag čokolade za kuhanje
10 jaja
20 dag mljevenih badema, oraha i lješnjaka

Ukrasi: 5 dl slatkog vrhnja
bademi u listićima
Gotovi krokant
Priprema: Žumanca pjenasto istucite sa šećerom pa dodajte maslac i rastopljenu čokoladu. Na kraju dodajte snijeg i mljevene bademe, orahe i lješnjake. Polovicu nadjeva pecite u namašćenom kalupu za tortu 30 minuta na 180 stupnjeva. Drugu polovicu stavite u hladnjak.
Na ohlađeni ispečeni biskvit stavite ostatak nadjeva pa ukrasite šlagom koji ste umutili od slatkog vrhnja. Po želji ukrasite bademima u listićima i gotovim krokantom.

Oznake: